Το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ενημερώνει ότι το έργο καταπολέμησης κουνουπιών που αφορά στην Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
 
Σύμφωνα με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λασιθίου και έχει τεθεί ήδη σε  εφαρμογή η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424, όπου μπορούν να τηλεφωνούν οι πολίτες προκειμένου να αναφέρουν όχληση από κουνούπια ή εμφάνιση νέων εστιών ή μη εξάλειψη παλαιών, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο Η γραμμή επικοινωνίας έχει αστική χρέωση από σταθερό και οι κλήσεις καταγράφονται.
 
Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, έχει σαν στόχο την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας των πολιτών, από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ευρώπη, επανάκαμψη αυτών των ασθενειών. Στην Ελλάδα το 2018, σε σχέση με τα τελευταία έτη, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια .
 
Νοσήματα όπως π.χ. η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος  Chikungunya, η νόσος  Zika κ.α. οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια διαφόρων ειδών. Τα κουνούπια μολύνονται  με τους μικροοργανισμούς αυτούς όταν τσιμπήσουν ένα μολυσμένο άτομο και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω τοπική εξάπλωση των νοσημάτων αυτών, σε περιοχές όπου υπάρχει ο κατάλληλος διαβιβαστής – κουνούπι.
 
Σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως με τα κοινά κουνούπια του γένους Culex, η κύρια φυσική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς δεν γίνεται μετάδοση από άτομο σε άτομο και με τη συνήθη κοινωνική επαφή. Πιο σπάνια μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων, από τη μητέρα στο έμβρυο.
 
Επιπρόσθετα, υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα, όπως η λεϊσμανίαση, που μεταδίδονται στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Οι σκνίπες μολύνονται όταν τσιμπάνε ένα μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο, ανάλογα με το είδος της λεϊσμανίασης.  Οι σκνίπες παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, ενώ είναι λιγότερο δραστήριες κατά τις θερμότερες ώρες ημέρας.
 
Λόγω των έντονων  βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών στο νησί μας,  και την αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες, μπορεί να προκληθούν ταυτόχρονες και μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθούν απόλυτα.
 
 Για αυτούς τους λόγους, όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα: 
– για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών 
– για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι)
 
 
ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
 
Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: – μακριά μανίκια και παντελόνια – ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα 
 
Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα – – εγκεκριμένα στη χώρα – με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως: • DEET • Πικαριδίνη/ικαριδίνη • ΙR3535 • Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c)) 
 
Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες),  σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα
 
Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
 
Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού 
 
 
Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά 
 
Εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα): φιδάκια, ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), αεροζόλ κλπ
 
Με απομάκρυνση στάσιμου νερού 
 
Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών
 
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΕΣΤΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ  ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ:
 
Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε(κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) 
 
Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.
Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
 
Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.
 
Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
 
Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
 
Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
 
Αν έχουμε πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.
 
Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό), εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής νερού.
 
Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή και τον κήπο μας καθαρά, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια, τα ξερά κλαδιά, τα άγρια χόρτα και κάνοντας τακτικό κούρεμα στο γκαζόν.
 
Επιπλέον έντυπο ενημερωτικό υλικό θα διανεμηθεί σε υπηρεσίες, για τη ενημέρωση του κοινού.  
 
Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας  Δήμου Ιεράπετρας, Ομηρείας 8 Ιεράπετρα, τηλ. 2842340402-404

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook