Η νέα προσπάθεια του Ρεθύμνου στη μετά Ζομπανάκη εποχή θα αρχίσει τελικά από το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γιάννης Καλαϊτζάκης γνωστοποίησε την απόφαση η επανεκκίνηση της ομάδας να γίνει από το τοπικό πρωτάθλημα, αφήνοντας ανοιχτή την “πόρτα” σε όποιον ή όποιους θελήσουν να αναλάβουν το βάρος της συμμετοχής σε εθνική κατηγορία. 

Ετσι το Ρέθυμνο έπειτα από την πολυετή παρουσία στην κορυφαία κατηγορία μπάσκετ της χώρας επιστρέφει στο τοπικό, ρίχνοντας το βάρος στην ανάδειξη παιδιών από τις ακαδημίες. 

Η ενημέρωση του Ρεθύμνου έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη του Ρέθυμνο BC, Γιάννης Καλαϊτζάκης, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη της επόμενης μέρας του Ρεθύμνου Cretan Kings, μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ του Ρεθύμνου, όπου ανακοίνωσε τη συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, αλλά και τους στόχους στη νέα εποχή. Επίσης, άφησε ανοιχτή την «πόρτα» για όποιον ή όποιους θελήσουν να αναλάβουν το βάρος για τη συμμετοχή σε Εθνική κατηγορία και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ανακαίνισης του κλειστού γυμναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» και στον Κωστή Ζομπανάκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΚ

«Εμείς έχουμε κάνει έναν μεγάλο κύκλο επαφών. Αναφέρομαι στη διοίκηση του Ερασιτέχνη, καθώς σε εμάς πέρασε η ευθύνη μετά την απόφαση του Κωστή Ζομπανάκη να αποχωρήσει, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΚΑΕ που ήταν ενεργά. Κάναμε τη συνάντηση, κάναμε έναν κύκλο επαφών, μιλήσαμε με τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου και την αγάπη προς την ομάδα είναι σε συγκινητικό επίπεδο. Πλην όμως, οικονομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύπτονται οι προϋποθέσεις τις οποίες θέσαμε για να προχωρήσουμε στην κίνηση να κατέβει η ομάδα σε Εθνική κατηγορία. Αυτό το κατανοούμε και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αδιαφορεί ο κόσμος για την ομάδα. Το αντίθετο, ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πιεστικός σχετικά με το ενδιαφέρον του, πλην όμως οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι όσο γαλαντόμος θα ήθελε.
Εμείς με βάση τα δεδομένα που έχουμε θέσει, την εικόνα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ποτέ ομάδα διαφορετική από αυτό που ο Ζομπανάκης είχε θεσπίσει σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, αυτό που λέμε και διαπιστώνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κατέβουμε σε Εθνική κατηγορία».

 Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

«Θα στήσουμε και θα χτίσουμε μία ομάδα από το μηδέν στο τοπικό Κρήτης (σ.σ. ΕΚΑΣΚ), κρατώντας όλα τα βασικά σημεία, όπως αυτά είχαν αναπτυχθεί στην ΚΑΕ, δηλαδή το κοινωνικό πρόγραμμα ASSIST, τον εθελοντισμό, τη στήριξη των νέων παιδιών. Αυτοί θα είναι οι κυρίαρχοι στόχοι μας. Ακόμη και στο τοπικό ο στόχος θα είναι να αναδείξουμε νέα παιδιά, να δουλέψουμε με τους προπονητές το κομμάτι της ανάδειξης νέων ταλέντων. Δεν θα μπούμε δηλαδή στη διαδικασία να φτιάξουμε μία ομάδα με βετεράνους. Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τα παιδιά του εφηβικού, να τα στηρίξουμε και να τα προστατεύσουμε βέβαια κιόλας. Να βάλουμε κάποιους παίκτες να παίξουν, οι οποίοι θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το εγχείρημα και να βοηθήσουν τα νέα παιδιά.
Δεν είναι αυτοσκοπός το πρωτάθλημα αλλά ούτε και τα όποια έμπειρα παιδιά που θα παίξουν να αναδείξουν την προσωπικότητα τους και να βάζουν 50 πόντους. Ο στόχος είναι τα νέα παιδιά που θα έρθουν όπως ο Γκιουλέας, ο Κωνσταντινίδης ο Μανετάκης, δηλαδή τα παιδιά που θα έρθουν από το παιδικό και το εφηβικό, να βοηθηθούν από τους μεγάλους και να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές. Η επιτυχία για μας θα είναι αν αυτοί αναδείξουν αυτά τα παιδιά και τα εξελίξουν σε πρωταγωνιστές.
Ήδη έχουν επιστρέψει το σύνολο των παιδιών στα γήπεδα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε αυτά τα παιδιά σε επαγγελματικά πρότυπα».

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

«Ο ρόλος του Χρήστου Μαραυγάκη δε θα είναι απλά προπονητής σε τμήματα ακαδημίας. Θα είναι προπονητής σε ένα τμήμα και υπεύθυνος για την εκγύμναση όλων των παιδιών με εξειδικευμένο πρόγραμμα.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στο Ρέθυμνο και είναι μεγάλη μας χαρά, είναι ένα παιδί που προτού κάνει καριέρα σαν προπονητής της Α1 είχε εξειδικευτεί στα αναπτυξιακά τμήματα και τις ακαδημίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα προπονήσει την ανδρική ομάδα, αλλά θα έχει και την ευθύνη όλης της ακαδημίας μπασκετικά. Ο Γιώργος Κούμουλος δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η ίδια η ομάδα και “στρατιώτης” της όλα αυτά τα χρόνια.  
Από κει και πέρα, είναι ο Δημήτρης Τσαρουχάς, ο  οποίος είναι γέννημα θρέμμα της ομάδας, Ρεθυμνιώτης πλέον και δικό μας παιδί. Ο Γιάννης Γκιουλέας, ο οποίος ούτε αυτός χρειάζεται συστάσεις, είναι πολλά χρόνια ενεργός σε όλα τα τμήματα και “στρατιώτης”. Και είναι και ο Αντώνης Νταλιάνης και ο Γιάννης Γαβαλάκης. Επίσης, είχαμε δύο απώλειες, των Πέτρου Πολοπετράκη και Κώστα Μπαλάφα, οι οποίοι εξήγησαν πως για οικογενειακούς και επαγγελματικούς λόγους αδυνατούσαν να συνεχίσουν την προσπάθεια, αλλά η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή και για τους δύο».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

«Βέβαια παραμένει ανοιχτό αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή στο γήπεδο. Δηλαδή, εάν υπάρχει κάποιος Ρεθυμνιώτης ή μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους αυτό το εγχείρημα και μπορούν να στηρίξουν την ομάδα σε Εθνική κατηγορία έχοντας τα χρήματα, οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση τους, ώστε να αναλάβουν την ομάδα. Χρόνος υπάρχει μέχρι την οριστικοποίηση των ειδικών προκηρύξεων του πρωταθλήματος, καθώς δεν έχουμε κάποια επίπτωση σε ό,τι αφορά στην απόσυρση μας από τη Β’ Εθνική.
Το επαναλαμβάνουμε ότι αν υπάρξει κάποιος που ενδιαφέρεται και μπορεί να πάρει αυτό το βάρος, οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση του, αναλαμβάνει την ομάδα και εμείς εννοείται ότι θα είμαστε στο πλευρό του και θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε αυτό το εγχείρημα να ευοδωθεί. Απλά οι συνθήκες είναι απόλυτα συγκεκριμένες σε ό,τι αφορά εμάς. Ο αθλητικός νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος και σε ό,τι αφορά σε όλη τη λειτουργία της ερασιτεχνικής ομάδας. Ήδη η γραφειοκρατία και η τάξη που θα πρέπει να επικρατήσει σε όλες τις ομάδες είναι πολύ χρονοβόρα και επώδυνη οικονομικά. Αν κάποια στιγμή υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες η ομάδα έχει και την υποδομή και το “know how” και τα πάντα για να επιστρέψει».

ΖΗΤΗΜΑ ΓΗΠΕΔΟΥ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»

«Επίσης, εννοείται ότι στους κυρίαρχους στόχους μας, εκτός από την ανάδειξη των νέων ταλέντων και το κοινωνικό πρόγραμμα, παραμένει το να φτιαχτεί το γήπεδο, το οποίο προχωράει. Ο Σταύρος Καπετανάκης είναι σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Ρεθύμνου. Ο Κωστής Ζομπανάκης έχει έτοιμες τις μελέτες, η υπόσχεση του Περιφερειάρχη έχει ανανεωθεί προς εμάς, ότι δηλαδή υπάρχουν τα χρήματα για να γίνει το γήπεδο. Δεν είναι εύκολο, δυστυχώς, γιατί μιλάμε για την παθογένεια του ελληνικού δημοσίου και για ένα γήπεδο που είναι εκεί από το 1993 και είναι χωρίς άδεια. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Προσπαθεί αυτήν τη στιγμή και ο Δήμος να τακτοποιήσει ό,τι χρειάζεται. Δε θέλουμε να δικαιολογήσουμε κανέναν αλλά είναι μία παθογένεια η οποία αντιμετωπίζεται παντού. Προσπαθεί ο Δήμος να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες ώστε να είμαστε καθαροί από πλευράς νομιμότητας και χαρτιών. Ο Κωστής Ζομπανάκης παραμένει ενεργός σε αυτό το κομμάτι. Είναι στο πλευρό μας και το λέω αυτό σε απάντηση διάφορων που ακούγονται στο παρασκήνιο. Στο κομμάτι των παιδιών και της συνέχισης όλων αυτών δραστηριοτήτων παραμένει ενεργός και οικονομικά».

ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ASSIST

«Το όνομα θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή Ρέθυμνο Cretan Kings. Είναι αδόκιμο διότι το καταστατικό του Ερασιτέχνη λέει Ρέθυμνο, αλλά έτσι μας ξέρουν και έτσι θα παίζουμε. Δε νομίζω ότι πειράζουμε κανέναν. Αν θέλεις είναι και υποχρέωση μας απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί και ο Ερασιτέχνης αν έχει φτάσει σε ένα επίπεδο και έχει προσελκύσει τόσα παιδιά, σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στην ανδρική ομάδα. Είμαστε σε συνεργασία με τον Δήμο. Το Ασίστ θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία και στην ενδοχώρα, απλά ό,τι γίνει θα γίνει βήμα – βήμα και βλέποντας τις νέες προϋποθέσεις που ισχύουν με την πανδημία».

ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΖΟΜΠΑΝΑΚΗ

«Φυσικά, εξακολουθούμε να λέμε ευχαριστώ στον Κωστή Ζομπανάκη, ο οποίος κράτησε ζωντανό το όνειρο για 12 χρόνια. Αυτή είναι η κοινή θέση όλων μας. Δε νιώθουμε να πούμε κάτι διαφορετικό για αυτόν τον άνθρωπο. 12 χρόνια το κράτησε ολοζώντανο. Η ΚΑΕ διαλύεται, καθώς δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει ανενεργό το ΑΦΜ. Αυτό γίνεται μονάχα σε περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη. Ο Ζομπανάκης δεν έχει αφήσει ως υποχρέωση ούτε ένα ευρώ. Είναι άψογος σε όλα. Άρα δεν υπάρχει λόγος να μείνει ανενεργό.

Από τη στιγμή που γίνεται το γήπεδο και οι συνθήκες γίνουν τέτοιες που επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην Α1, είναι θέμα 5 ημερών να αποκτήσεις καινούριο ΑΦΜ και να δημιουργήσεις μία ΚΑΕ. Μακάρι να φτάσει αυτή η ώρα και θα το ενεργοποιήσουμε σε χρόνο dt. Ακόμα και σε αυτό το κομμάτι ο άνθρωπος αυτός είναι κάτι παραπάνω από κύριος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook