Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη ζέστη

Η συμμαχία ανθρώπων και σκύλων καλά κρατεί και πλέον έχουμε μια πληθώρα ερευνητικών δεδομένων για να προσέχουμε καλύτερα τους χνουδωτούς μας φίλους.

Και μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τώρα πως τα σκυλιά με πλακουτσωτή μουσούδα είναι πολύ πιθανότερο να υποστούν θερμοπληξία από τις άλλες ράτσες.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό «Scientific Reports», η μελέτη ανέλυσε τα κλινικά δεδομένα περισσότερων από 900.000 σκύλων που διακομίστηκαν σε κτηνιατρικές κλινικές της Αγγλίας το 2016 και εντόπισαν 1.222 περιπτώσεις θερμοπληξίας.

Τα βραχυκέφαλα σκυλιά, που χαρακτηρίζονται από μικρότερο κρανίο και πλακουτσωτή μουσούδα, αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας.

Τα μπουλντόγκ, για παράδειγμα, βρέθηκε πως είναι κατά 14 φορές πιθανότερο να πάθουν θερμοπληξία απ’ ό,τι τα λαμπραντόρ, τα γαλλικά μπουλντόγκ 6 φορές και τα παγκ 3 φορές.

Είναι το αναπνευστικό σύνδρομο από το οποίο πάσχουν αυτές οι ράτσες, αλλά και οι αναποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της εσωτερικής θερμοκρασίας, που προκαλούν τις αυξημένες πιθανότητες θερμοπληξίας.

«Τα σκυλιά λαχανιάζουν για να ρίξουν τη θερμοκρασία, χωρίς μύτη το λαχάνιασμα είναι ουσιαστικά λιγότερο αποτελεσματικό», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Emily Hall.

Την ίδια ώρα και η παχυσαρκία βρέθηκε πως είναι παράγοντας θερμοπληξίας. Αν το σκυλί ζυγίζει περισσότερο από το μέσο βάρος της ράτσας, έχει κατά 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθεί από θερμοπληξία.

Όπως έχουν και τα σκυλιά που είναι πάνω από 50 κιλά, 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από σκύλους κάτω των 10 κιλών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook