Ο εσωτερικός τουρισμός «αιμοδότης» για την ελληνική οικονομία – Τα εσωτερικά κρούσματα και ο μειωμένος τζίρος στα καταλύματα

Στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει ο πλανήτης ενώ νέο ρεκόρ αύξησης στα κρούσματα Covid-19 κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους νέους ασθενείς να ξεπερνούν τις 212.000 μέσα σε 24 ώρες, διατηρώντας σε κατάσταση επιφυλακής και συναγερμού όλη την υφήλιο. Στη χώρα μας καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα, τα 11 εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα μέσα σε μία ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις πληγείσες χώρες από τον κορονοϊό να «αφυπνιστούν» και να «συμμετάσχουν στη μάχη», καθώς «οι αριθμοί δεν ψεύδονται». Εφιαλτικές είναι, όμως, και οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού που διατυπώνει μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων – αν φυσικά δεν υπάρξει ιατρική πρόοδος – θα ανέλθει στα 200-600 εκατομμύρια, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2021 θα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό 1,4 με 3,78 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Οι πολίτες στη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι πειθάρχησαν σε γενικές γραμμές με το άνοιγμα των παμπ το Σάββατο, δήλωσε την Κυριακή ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ έπειτα από το τελευταίο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν το Σάββατο, 4 Ιουλίου, σε παμπ, εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Αγγλία, καθώς άνοιξε ένα μεγάλο τμήμα του τομέα της εστίασης που ήταν κλειστό από τον Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει καλέσει τους πολίτες να «απολαύσουν το καλοκαίρι με ασφάλεια».

Στο 85% η μείωση του τζίρου στα καταλύματα της Χαλκιδικής
Πτώση που αγγίζει και το 85% στους τζίρους τους είχαν τα καταλύματα τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με πέρυσι. Βάσει πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε ότι φέτος τον Ιούνιο υπήρξε μείωση τζίρου για τα καταλύματα της τάξεως του 80% – 85%.

Αντίστοιχα, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (εστίαση, βενζινάδικα, αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα) η μείωση άγγιξε το 50% – 55%. «Μιλάμε για τεράστια μείωση, ευελπιστούμε να πάμε καλύτερα Ιούλιο, Αύγουστο» δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης. Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, «δυστυχώς τα νέα μέχρι στιγμής δεν είναι καλά, ωστόσο, μέρα με τη μέρα αλλάζουν τα δεδομένα» αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που αριθμεί 11.500 ενεργά μέλη.

Αυτήν την περίοδο, στην Χαλκιδική απολαμβάνουν τις διακοπές τους κυρίως Βούλγαροι, ωστόσο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα του Προμαχώνα, που μέχρι, τουλάχιστον τις 15 Ιουλίου, θα είναι τα μοναδικά από τα οποία θα γίνεται διέλευση στη χώρα μας. Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σχετικά με την εικόνα που έχει για την ελληνική αγορά και μας απάντησε ότι παρά τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, «δεν χτυπούν τα τηλέφωνα, δεν υπάρχει ζήτηση, είναι δύσκολα και από οικονομικής πλευράς, είναι και ο υγειονομικός φόβος» ανέφερε.

Οι τιμές στα καταλύματα έχουν πέσει, για παράδειγμα, κατάλυμα στην Καλλιθέα Κασσάνδρας για Σάββατο βράδυ δίνει δωμάτιο στα 20 ευρώ. Στην εστίαση υπάρχουν τιμές και καταστήματα για όλα τα βαλάντια, όπως είπε ο κ. Κουφίδης.

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι στην Πάρο
Ζεσταίνονται οι «μηχανές» του τουρισμού και η Πάρος έχει αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες. Όπως θα δείτε στα πλάνα του Open, οι επιχειρηματίες φανερά προβληματισμένοι προσβλέπουν στην επανεκκίνηση της σεζόν και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον εγχώριο τουρισμό. Παρά τα εμφανώς θετικά μηνύματα ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών απέχει κατά πολύ από το περσινό ρεκόρ που είχε κάνει το νησί.

Παράταση στην καραντίνα σε δομές μεταναστών και προσφύγων
Παρατείνονται έως και 19 Ιουλίου τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) της χώρας με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στόχος είναι η πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορoνοϊού/COVID-19.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ώρες εξόδου ορίζονται από 07:00 έως και 21:00 και στις περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατόν πενήντα ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Τα αναφερόμενα στην απόφαση μέτρα επεκτείνονται σε όλες τις δομές φιλοξενίας της χώρας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook