Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων

Μετά από πολλά χρόνια και μετά από προσπάθειες που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή των Χανίων, το απόγευμα της Κυριακής στον χώρο μπροστά από τα Νεώρια, στο Ενετικό λιμάνι, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της συνολικής μελέτης από το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αποκατάσταση του μνημείου.

Η σύμβαση με τίτλο «Ερευνητικές Εργασίες για την Ιστορική και Τεχνολογική Τεκμηρίωση της Μελέτης Ωρίμανσης των Έργων Αποκατάστασης-Απόδοσης Χρήσεων-Ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά», περιλαμβάνει το συγκρότημα επτά Νεωρίων.

Την σύμβαση συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης  Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Να σημειωθεί πως η κα Μενδώνη έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο πολιτισμού και ανάπτυξης που αφορά όχι μόνο τα Χανιά αλλά ολόκληρη την χώρα και κάλεσε  τους συμμετέχοντες να επισπευτεί η μελέτη σε χρόνο μικρότερο των 20 μηνών που προβλέπει η σύμβαση, έτσι ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και το κυρίως έργο αποκατάστασης των Νεωρίων. «Είναι ένα από τα έργα που σηματοδοτούν το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση», επεσήμανε.

Η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία του Πολυτεχνείου, της Περιφέρειας, του δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, τονίζοντας ότι το έργο της ανάδειξης των Νεωρίων ξεπερνά την τοπική εμβέλεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από τη στιγμή που τα Νεώρια αποκατασταθούν και αποδοθούν οι σωστές χρήσεις σε αυτά, μπορούν να αποτελέσουν ένα τεράστιο αναπτυξιακό πόρο, παράλληλα με την πολιτιστική δυναμική του τόπου».

Επίσης η Υπ. Πολιτισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις χρήσεις που θα έχει το μνημείο μετά την αποκατάστασή του.

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην σημασία του έργου για τα Χανιά και στην διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε πως ο Δήμος σχεδιάζει την πλήρη ανακατασκευή του πλακόστρωτου σε όλη την χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού, με κόστος – όπως είπε – οκτώ εκατομμυρίων ευρώ καλώντας τον Περιφερειάρχη να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης απάντησε στον Δήμαρχο Χανίων πως εφοσον υπάρχει έτοιμη μελέτη η Περιφέρεια χρηματοδοτεί έργα και παράλληλα αποκάλυψε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και για την χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Τις ομιλίες έκλεισε ο κ. Διαμαντόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην μελέτη που θα ξεκινά να εκπονεί άμεσα το Πολυτεχνείο Κρήτης  με την συμμετοχή επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο της Βενετίας καθώς όπως είπε, από την Βενετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα μνημεία των Χανίων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, η Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου (με ιδιαίτερα διακριτική παρουσία) οι Βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, η Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Με βάση το περιεχόμενο της σύμβασης προβλέπεται να υλοποιηθούν οι κάτωθι εργασίες:

-Έρευνες για την ιστορική τεκμηρίωση της πορείας του μνημειακού συνόλου στον χρόνο που περιλαμβάνουν, αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα σε αρχεία στην Κρήτη, στη Βενετία, στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη.

-Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική αποτύπωση με τη βοήθεια γεωδαιτικών σταθμών.

-Πολεοδομική και αστική τεκμηρίωση.

-Γεωλογική αναγνώριση και χαρτογράφηση.

-Χημικές αναλύσεις δομικών υλικών του μνημείου.

-Έρευνα για τη στατική επάρκεια.

-Αρχιτεκτονική αποτύπωση.

-Προτάσεις χρήσεως.

-Προδιαγραφές εισαγωγής ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και προτάσεις φωτισμού.

-Διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στα Χανιά.

Ανακοίνωση τέως Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα

“Νεώρια: Οι πράξεις που οδηγούν επιτέλους στην αξιοποίηση.

Κάναμε μια καλή αρχή το 2017 ως διοίκηση του δήμου, με την ιδέα που είχαμε και την πρωτοβουλία που πήραμε για  συνεργασία μεταξύ  Δήμου, Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας και Πολυτεχνείου Κρήτης, με στόχο τις απαραίτητες μελέτες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του μνημείου.

Σήμερα όπως και κάθε Χανιώτη, μας γεμίζει ικανοποίηση η πρόοδος  του σχεδιασμού μας  που μας οδήγησε στην τελική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης στα Χανιά από την  Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι σημαντικό γεγονός η συνέχεια της πολιτικής μας από την σημερινή δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση του σημαντικού Βενετσιάνικου μνημείου, για το οποίο πολλά ειπώθηκαν στο παρελθόν αλλά ελάχιστα έγιναν.

Από την πλευρά μας, ως δημοτική παράταξη,  θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια σε κάθε επίπεδο, μέχρι επιτέλους το μοναδικό αυτό μνημείο να βρεθεί στην κατάσταση που του αξίζει και παράλληλα να καταστεί υπόδειγμα δημιουργικής και αποτελεσματικής προσπάθειας όλων των αρμοδίων φορέων. Και τότε το κέρδος για τα Χανιά θα είναι πολλαπλό. ”      

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ακολούθησε επίσκεψη στο εσωτερικό των Νεωρίων τα οποία τώρα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook