Στα “σκαριά” η αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση.

Την προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμου κ. Λίνας Μενδώνη υπέγραψαν το πρωί στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, συνυπεγράφη από την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο  Αρναουτάκη, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου και καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαμασκηνό Λιονάκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, αλλά και την Αμαλία Κοτσάκη αναπλ. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονική υπέυθυνο του έργου.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια 18 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο: 

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

Το έργο προβλέπει:

-την αποκατάσταση και νέα χρήση της Ιερατικής Σχολής που έχει εγκαταλειφθεί και ερειπώνεται.

-την αποκατάσταση των ερειπωμένων κατοικιών (5 ή 6 κατοικίες) εκτός της Ιεράς Μονής και η μετατροπή τους σε ξενώνες, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τους.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το έργο, θα είναι έτοιμο, σύμφωνα με τις προβλέψεις σε 18-24 μήνες. Το κτήριο δε της Ιερατικής σχολής είναι 1150 τμ, συνεπώς το κόστος ανακατασκευής του θα είναι αρκετά μεγάλο.  

Τα σημεία που θα κατασκευαστούν σε φωτογραφίες:

Ικανοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού για την προσπάθεια ανακατασκευής των ιστορικών κτηρίων

“Η κρητική αναγέννηση είναι περίοδος που οφείλουμε να αναδείξουμε και αυτό θα κάνουμε. Η Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, η Αγ. Αικατερίνη στο Ηράκλειο, Η μονή της Γωνιάς στην Επισκοπή και η Μονή των Τζαγκαρόλων μπορούν να αποτελέσουν 4 σημεία που θα αναδείξουν μια πολιτιστική διαδρομή.  Θα αποκατασταθεί η αισθητική αυτής της Ιστορικής Μονής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και ο επίτιμος Μιχάλης Ανδριανάκης που συμπορεύεται στα οράματα του Θεοφιλεστάτου είναι στη διάθεσή σας Θεοφιλέστατες για να τεκμηριωθεί η αποκατάσταση του συγκροτήμαος και να διεκπεραιωθεί όλο το διοικητικό βάρος, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο”., επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Βίντεο- Η ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

“Ικανοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης για την υπογραφή της σημαντικής προγραμματικής σύμβασης στην Ι.Μονή Τζαγκαρόλων. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες για να έχουμε έτοιμες τις μελέτες και να απορροφήσουμε χρήματα από την επόμενη προγραμματική περίοδο” τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Βίντεο – Η ομιλία του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Δορυλαίου

“Είναι τιμή για το Πολυτεχνείο Κρήτης να συμβάλλει με το επιστημονικό του έργο σε αυτή την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για να βοηθήσουμε στην μελέτη αυτού του έργου και να συμβάλλουμε στις προσπάθειες που κάνει η Εκκλησία για την ανάδειξη αυτών των ιστορικών κτηρίων, τόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Βίντεο – Οι ομιλίες των Σταύρου Αρναουτάκη και Βαγγέλη Διαμαντόπουλου:

Υπενθυμίζεται ότι χτες η κ. Μενδώνη παρευρέθη στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την αποκατάσταση των Νεωρίων στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook