Η αξιοποίηση της καθαρότερης ενέργειας στο επίκεντρο.

Η επονομαζόμενη «Πράσινη Συμφωνία» θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βρίσκεται στον πυρήνα του πρωτόγνωρου χρηματοδοτικού πακέτου ανάκαμψης που έχει εξαγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών θεωρούν ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα μετατρέψει την Ένωση σε μια σύγχρονη, αποδοτική (ως προς τη χρήση των πόρων) και ανταγωνιστική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19, η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε σημαντική κάμψη, επιφέροντας μεν μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά ταυτόχρονα, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία βαθιά ύφεση οι συνέπειες της οποίας Ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Στις 15 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούνταν η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης με την Πράσινη Συμφωνία στον πυρήνα του. Η Κομισιόν κατάρτησε το δυσθεώρητο οικονομικό σχέδιο ανάκαμψης υπό τον τίτλο «Next Generation EU», συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τα προσεχή χρόνια τα 32 δισεκατομμύρια εξ αυτών.

Το σχέδιο ανάκαμψης στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πολύ πιο καθαρής, ψηφιακής, βιώσιμης Ευρώπης όπου δεν θα αποκλείεται κανένα κράτος - μέλος από την αύξηση της ανθεκτικότητας του σε μελλοντικές περιβαλλοντικές κρίσεις όπως είναι η κλιματική κρίση. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει το προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι ο αέρας και ο ήλιος, που θα παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς να προκαλούν μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος ή να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το Ευρωκοινοβούλιο κήρυξε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καλώντας την Κομισιόν να προσαρμόσει όλες τις προτάσεις της σύμφωνα με τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να διασφαλίσει τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προς απάντηση η Κομισιόν παρουσίασε την λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό χάρτη δηλαδή για τη μετάβαση σε μια κλιματική καλύτερη Ευρώπη έως το έτος 2050.

Πηγή: newsbeast.gr