Παρουσιάστηκε σήμερα η τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση της περιοχής όπου έγινε η κατολίσθηση

Πάνω από 850.000 ευρώ αναμένεται να κοστίσει το έργο της αποκατάστασης της περιοχής στην οδό Μαλινδρέτου στον Κάτω Σταλό, όπου τον Φεβρουάριο του 2019 είχε υποστεί κατολίσθηση θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις περιουσίες και τα κτίσματα που υπήρχαν από την πάνω και από την κάτω πλευρά του δρόμου. Θα απαιτηθούν ωστόσο μικρής έκτασης παραχωρήσεις από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να είναι δυνατή η κατασκευή του έργου.

Η τεχνική μελέτη εκπονήθηκε και σήμερα έγινε στον δήμο Χανίων η παρουσίαση των λύσεων που προτείνει η μελετητική εταιρεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της ασφάλειας στο επίκινδυνο σημείο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος μελετητικής εταιρείας, Παναγής Τονιόλος, το τεχνικό έργο θα περιλαμβάνει δυο σειρές τοίχων, ένα πάνω στα όρια των ιδιοκτησιών και ένα κάτω στον δρόμο και στο ενδιάμεσο ένα πρανές που θα "αγκυρωθεί". Η λύση όπως επεσήμανε είναι ακριβή, καθώς το κοστολόγιο ανέρχεται στα 850.000 ευρώ για να δημοπρατηθεί αλλά με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα άπαξ δια παντός και με τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις, τονίζοντας ότι δε θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλες απαλλοτριώσεις ιδιοκτησίας. Υπάρχουν κονδύλια τα οποία θα διατεθούν για αναμόρφωση όλων των πρανών που έχουν πάθει ζημιά από πέρσι. Αν κινηθούν οι διαδικασίες γρήγορα, μπορεί το έργο να είναι έτοιμο για δημοπράτηση από τον Σεπτέμρη και μέχρι τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κάλεσε τους ιδιοκτήτες περιουσιών να δείξουν συναινετική διάθεση γιατί θα υπάρξει ανάγκη χρήση μικρού τμήματος από τις παρακείμενες περιουσίες, προκειμένου να κατασκευαστεί το έργο με τους τοίχους που θα απαιτηθούν. Το σημαντικότερο είναι να λήξει γρήγορα το ζήτημα με το θέμα των όποιων μικρών παραχωρήσεων απαιτηθούν καθώς αν μπούμε στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στο έργο, όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης. Ο δήμος θα στοχεύσει στην εξασφάλιση των πόρων στρέφοντας τις ενέργειές του προς την περιφέρεια με την οποία έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία.

Ικανοποιημένη για τη μέχρι τώρα έκβαση του θέματος και την εκπόνηση της μελέτης, δήλωσε και η κάτοικος της περιοχής, Κατερίνα Κρανιωτάκη:

"Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν και στάθηκαν στο πλάι μας. Να ευχαριστήσω την προηγούμενη δημοτική αρχή και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο γιατί εκείνοι πρώτοι ανέθεσαν τη μελέτη και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Περιμένουμε και από την τωρινή αρχή να προχωρήσει τις διαδικασίες" όπως είπε