Την κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου για δάνειο του 2012.

Aφορά στην περίοδο από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου 2020  – και που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 103,64 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα – αποφάσισε το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup τον προηγούμενο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει στην Ελλάδα το ποσό των 644,42 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις.

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη – μέλη, επηρεάσθηκε αρνητικά από την πανδημία της COVID-19. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα με αποφασιστική και αποτελεσματική πολιτική αντίδρασης, τόσο αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού όσο και με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης. Θα είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και να τις εντείνει σε τομείς, όπως αυτό του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό είναι αναγκαίο για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής της χώρας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook