Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει μαζί του και δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που του αποδίδονται

Ο πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος του γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρείας Roskosmos Ιβάν Σαφρόνοφ συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας στη Μόσχα. Αυτό ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) λέγοντας ότι παρέδιδε μυστικές πληροφορίες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, την οποία δεν κατονομάζει.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η FSB δείχνει πράκτορες της υπηρεσίας να συλλαμβάνουν τον Σαφρόνοφ έξω από το σπίτι του στη Μόσχα και να του κάνουν σωματική έρευνα πριν τον επιβιβάσουν στο βανάκι της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB, ο Σαφρόνοφ «εκτελούσε εντολές μιας εκ των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, συγκέντρωνε και παρέδιδε στον εκπρόσωπο της στοιχεία σχετικά με την στρατιωτικό-τεχνολογική συνεργασία, την άμυνα και ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία συνιστούν κρατικά μυστικά».

Η Roskosmos, η ρωσική διαστημική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι η κατηγορίες εναντίον του δεν σχετίζονται με την θέση που είχε ως σύμβουλος επικοινωνίας του γενικού διευθυντή της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, στην οποία απασχολείτο από τον Μάιο.

Ο ίδιος ο Ρογκόζιν δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο Σαφρόνοφ δεν είχε πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες, ενώ αναφερόμενος στον σύμβουλό του δήλωσε ότι «δεν αμφέβαλα για τον υψηλό του επαγγελματισμό και το προσωπικό του ήθος».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει «η σύλληψη του δεν σχετίζεται με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα, με την οποία ασχολείτο ο Ιβάν Σαφρόνοφ».

«Αλλά δυστυχώς παρόμοιες κατηγορίες έχουν αποδοθεί. Γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας έχει πολλή δουλειά, πολλές ανησυχίες και κάνουν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο δικηγόρος του Σαφρόνοφ Ολεγκ Ελισέγεφ δήλωσε στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Σαφρόνοφ έχει προφυλακισθεί, δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει μαζί του και στην ουσία δεν γνωρίζει τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Η κατηγορία «περί εσχάτης προδοσίας» επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών, ενώ η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Η δημοριογραφική πορεία του Σαφρόνοφ

Ο Σαφρόνοφ, πριν αναλάβει τη θέση του συμβούλου του γενικού διευθυντή της Roskosmos, εργάζονταν στην εφημερίδα Kommersant μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν άρχισε να εργάζεται για την εφημερίδα Vedomosti από την οποία αποχώρησε όταν διορίστηκε νέος διευθυντής της εφημερίδας.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Kommersant Βαλντίμιρ Ζελόνκιν δήλωσε ότι οι αρχές ασφαλείας δεν απευθύνθηκαν στη διεύθυνση της εφημερίδας. Ο διευθυντής της εφημερίδας Vedomosti δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους της σύλληψης του.

Ο εκδοτικός όμιλος Kommersant εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης προς τον συλληφθέντα δημοσιογράφο, στην οποία επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του φαίνονται παράλογες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο Ιβάν εργάσθηκε στην εφημερίδα Kommersant περίπου δέκα χρόνια.

Στην πραγματικότητα ήρθε στον όμιλο στη θέση του πατέρα του, που ήταν στρατιωτικός συντάκτης και σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2007. Σε αυτήν την περίπτωση το κύρος της οικογένειας υπήρξε τιμή για το κύρος της εφημερίδας και ο ίδιος ο Ιβάν ήταν μέρος της ψυχής της.

Μαζί με τους συναδέλφους του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ, αποχώρησε τον Μάιο του 2019 εξαιτίας της γνωστής διένεξης. Αλλά εμείς, οι πρώην συνάδελφοι του συνεχίζουμε να τον αντιμετωπίζουμε με αναμφισβήτητο σεβασμό. Δεν λένε τυχαία ότι είναι ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της χώρας.

Δεν γνωρίζουμε μόνο ότι είναι ένας υψηλού επιπέδου επαγγελματίας αλλά και τον χαρακτήρα του. Ο Ιβάν είναι ένας πραγματικός πατριώτης, ο οποίος έγραφε για τον στρατό και το Διάστημα, επειδή πράγματι τον απασχολούσαν. Η κατηγορία για προδοσία της Πατρίδας στην περίπτωση του φαίνεται παράλογη».

Από την εφημερίδα Kommersant, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Αλισέρ Ουσμάνοφ, απολύθηκε με εντολή του, όπως έγραψε ο ίδιος ο Σαφρόνοφ, εξαιτίας άρθρου που είχε γράψει με άλλο δημοσιογράφο, στο οποίο έκανε λόγο για πιθανή παραίτηση της προέδρου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η ίδια η Ματβιένκο είχε δηλώσει τότε ότι δεν απαίτησε να απολυθούν δημοσιογράφοι.

Η ρωσική ιστοσελίδα The Bell γράφει ότι οι λόγοι για τους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Σαφρόνοφ δεν αναφέρονται, αλλά τον Μάιο από την ιστοσελίδα της Kommersant απομακρύνθηκε άρθρο του που είχε ως θέμα την πώληση μαχητικών Su35 στην Αίγυπτο.

Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απείλησε την Αίγυπτο με κυρώσεις σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Bell και την εφημερίδα Novaya Gazeta, οι αρχές ασφαλείας άρχισαν να ερευνούν το διαμέρισμα γνωστής του Σαφρόνοφ και συγκεκριμένα της αρχισυντάκτριας της εφημερίδας «Χόλοντ» και πρώην δημοσιογράφου του ιστότοπου Meduza Ταξία Μπεκμπουλάτοβα, ενώ η ίδια οδηγήθηκε για ανάκριση.

Έξω από το κτίριο της από το κτίριο της FSB στη Μόσχα, δημοσιογράφοι ξεκίνησαν τις ατομικές πικετοφορίες σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Ιβάν Σαφρόνοφ. Συνελήφθησαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, με την αιτιολογία ότι παραβίασαν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook