Πότε αναμένεται να γίνουν οι αλλαγές στα ξύλα.

Θέμα ασφαλείας τίθεται στην Γέφυρα της Αράδαινας στα Σφακιά στα Χανιά, αφού οι φθορές που έχουν υποστεί τα ξύλα της γέφυρας, γίνεται αντιληπτό και από τις φωτογραφίες (παρακάτω) που έστειλε κάτοικος της περιοχής, είναι σημαντικές.

Πρόκειται για τη γέφυρα που η κατασκευή της ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1986, έχει ύψος 138μ. και είναι η ψηλότερη της Ελλάδος και η δεύτερη της Ευρώπης και η οποία εξευπηρετεί χιλιάδες ΙΧ, φορτηγά αλλά και πεζούς.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της συνεχούς χρήσης της γέφυρας από ΙΧ και φορτηγά, οι φθορές στα ξύλα της αποτελούν μια συνηθισμένη κατάσταση, εξ ού και η Αντιπεριφέρεια Χανίων προβαίνει, σχεδόν κάθε χρόνο σε αλλαγή τους.

Ελένη Δοξάκη: “Ψάχνουμε να βρούμε καλύτερης ποιότητας ξύλου”

Αυτή όμως η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού, όπως σημειώνεται στο Flashnews.gr, από την Γενική διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ελένη Δοξάκη, “το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο. Ψάχνουμε να βρούμε καλύτερη ποιότητα ξύλου από το εξωτερικό, το οποίο θα έχει καλύτερη ανταπόκριση και θα είναι εμποτισμένο με το κατάλληλο υλικό ώστε να αντέχει περισσότερο στο χρόνο, λόγω της καταπόνησης και των φθορών”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται από την ΠΕ Χανίων, δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο η αλλαγή ξύλου πρέπει να γίνει άμεσα. Όπως σημειώνει η κυρία Δοξάκη, “αυτή αναμενεται να προκύψει έως τοο τέλος του καλοκαιριού”.

Τις σχετικές διαδικασίες, με την αποστολή των εγγράφων προς την Περιφέρεια έκανε από νωρίς ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, όπως σημείωσε στο Flashnews. Και ο ίδιος τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας στην γέφυρα.

Λίγα λόγια για τη γέφυρα

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την μεταλλική γέφυρα με την οποία ενώθηκαν οι δύο πλευρές του φαραγγιού της Αράδαινας ενώνοντας με τον τρόπο αυτό τα χωριά που ήταν δυτικά, όπως ο Άγιος Ιωάννης με την Ανώπολη και τα υπόλοιπα Σφακιά.

Μέχρι τότε η επικοινωνία των κατοίκων της ήταν πολύ δύσκολη, καθώς έπρεπε με τα πόδια ή με γαιδουράκια να ανεβοκατεβαίνουν απο τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού.

Η γέφυρα ήταν προσφορά των αδελφών Βαρδινογιάννη, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του τότε Νομαρχιακού Συμβούλου Σήφη Μανούσακα, από την Σκαλωτή Σφακίων. Επίσης ήταν και “έργο ζωής” του Θεόδωρου Πολυράκη ο οποίος είχε διατελέσει επι 33 ολόκληρα κοινοτάρχης στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.

Στο μέσον της γέφυρας υπάρχει εξέδρα και σ’αυτήν διεξάγεται το άθλημα του άλματος με ελαστικό σχοινί, bungee jumping. 

Δείτε το σπάνιο βίντεο απο τα εγκαίνια της γέφυρας στις 28 Δεκεμβρίου 1986

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook