Την άποψη ότι καταρρέει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα και εμπροσθοβαρώς μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εξέφρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος ότι η χώρα επιστρέφει σε ύφεση και τα ποσοστά της ανεργίας αναμένονται να αυξηθούν. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μετά και τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, «το αφήγημα ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καταρρέει».

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι ενώ για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ύφεση μεγαλύτερη του 10%, η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την Ελλάδα, επί τα βελτίω. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τα μέτρα που υλοποιούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σταϊκούρας: Δημιουργήσαμε δίχτυ προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Αναφορικά με το πρόγραμμα Συν-Εργασία, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν ανταποκρίθηκαν καθώς προτίμησαν την αναστολή εργασίας με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα βελτιώθηκε και ενισχύθηκε ως προς την κάλυψη σημαντικού τμήματος της εποχικής εργασίας.

Απαντώντας σε επισήμανση για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. «Ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν θέσεις απασχόλησης σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία», τόνισε.

«Το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης»
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση βασίστηκαν σε εθνικούς πόρους καθώς ««ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για την ταμειακή ενίσχυση της χώρας». Ωστόσο, σημείωσε, ότι τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και αναμένεται η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Χ. Σταϊκούρας τόνισε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία συζήτηση για τα ποσά και πώς συνδέονται αυτά με κοινές προϋποθέσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι με μνημονιακούς όρους, αλλά με κοινούς ευρωπαϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση ενώ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους της χρονιάς τόνισε ότι υπάρχει ευελιξία. «Με αρκετή ασφάλεια μπορώ να πω πως δεν μιλάμε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr