Ερωτηματικά για τη θέση κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας

Αντιδράσεις προκάλεσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Χανίων το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή νέου 5αστερου ξενοδοχείου 216 κλινών στην περιοχή Παρηγοριά και συγκεκριμένα σε έκταση των 27στρεμμάτων που ανήκει στην παραλιακή ζώνη από Κλαδισσό έως Άπτερα που εντός των ορίων της περιλαμβάνει και τον προστατευόμενο υγρότοπο «εκβολή Κλαδισού».

Όπως επισημάνθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στο Δ.Σ όσο και σε ανακοίνωσή της, η εν λόγω πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα των 5400 τ.μ. και των 216 κλινών, πρόκειται να κατασκευαστεί στην παραλιακή έκταση των 27στρεμμάτων (δείτε στην εικόνα παρακάτω τη θέση της επένδυσης) όπου εφάπτεται βορείως με το σχέδιο πόλης της Παρηγοριάς, και νότια με την γραμμή αιγιαλού. Αποτελεί εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί χρόνια τώρα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χανίων με ευθύνη όλων των προηγούμενων τοπικών διοικήσεων.

Από το Β1 στάδιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο έχει δημοσιευτεί και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του, η περιοχή αυτή προβλέπεται ως περιοχή ειδικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (Περιοχή ΠΕΠ-Τ1) και αποτελεί την Παραλιακή ζώνη από Κλαδισσό έως Άπτερα που εντός των ορίων της περιλαμβάνει και τον προστατευόμενο υγρότοπο «εκβολή Κλαδισού» και την παραποτάμια ζώνη του Κλαδισού.  

Στην σελ. 66 της μελέτης ΓΠΣ προβλέπονται τα εξής:

«Απαγορεύεται η δόμηση και η οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Επιβάλλεται η προστασία και ο εμπλουτισμός της φυσικής βλάστησης. Επιβάλλεται η προστασία των αμμοθινών. Απαιτείται ο σχεδιασμός δικτύου μονοπατιών, ώστε να μην υποβαθμίζεται η έκταση στο σύνολό της από την ανεξέλεγκτη διέλευση. Επιτρέπεται η διάνοιξη ποδηλατόδρομου και η διαμόρφωση θέσεων θέας και ανάπαυσης, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία. Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων οδικών αξόνων. Επιτρέπεται η συντήρηση και επισκευή υφιστάμενων κτισμάτων και η επέκταση έως 30% της επιφάνειας των για λειτουργικούς λόγους. Επιτρέπονται μη μόνιμες κατασκευές για αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής – πολιτισμού και για την εξυπηρέτηση των λουομένων»

Σύμφωνα λοιπόν με τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποιαδήποτε επένδυση λοιπόν «προλάβει» το ΓΠΣ θα κάνει αδύνατη την μελλοντική αξιοποίηση από τον Χανιώτικο Λαό άλλης μιας πρόσβασης την θάλασσα, και θα ακυρώσει την οποιαδήποτε περιπατητική και ποδηλατική διαδρομή προς αυτή.

“Κάποιοι λοιπόν επιβουλεύονται να εμπορευματοποιηθεί άλλος ένας πνεύμονας ελεύθερου χώρου στην πόλη μας, και η δημοτική αρχή τους κάνει την πλάτη. Στην εισήγηση της λοιπόν η δημοτική αρχή καλούσε σε υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία μελέτη μάλιστα ψευδώς αναφέρει ότι η «συμβατότητα χρήσεων γης δεν αναμένεται να μην συνάδει με τις αναμενόμενες μελλοντικές κατευθύνσεις» , την ώρα που η πρόβλεψη χρήσεων από το προωθούμενο Γ.Π.Σ. είναι ξεκάθαρη ως περιοχή απαγόρευσης της δόμησης” αναφέρει η καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου πέρα από τις αντιδράσεις του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μπάμπη Λουτσέτη, τις επιφυλάξεις του εξέφρασε και ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, Πρώτα ο Άνθρωπος, Γιάννης Σαρρής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook