Σε εφαρμογή από σήμερα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων – Επαναξιολόγηση τη Δευτέρα

Αποτίμηση της πορείας της Ελλάδας στη μάχη με τον κορονοϊό, προειδοποιώντας παράλληλα και για τον κίνδυνο χαλάρωσης, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στη σημερινή συνεδρίαση των πολιτικών συντακτών.

«Στην πρώτη φάση τα καταφέραμε, ακούσαμε τις απόψεις των ειδικών, πήραμε εγκαίρως αποφάσεις και πειθαρχήσαμε στα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα για πολύ καιρό, και μετά την άρση του lockdown» τόνισε ο κ. Πέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε όλοι μαζί την Ελλάδα χώρα πρότυπο διεθνώς στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία». 

Αναφορικά με το άνοιγμα στον τουρισμό, από 15 Ιουνίου, «πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως είπε ο εκπρόσωπος, η κυβέρνηση γνώριζε πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σε 31.169 τεστ που έγιναν στο διάστημα 1-6 Ιουίλου εντοπίστηκαν 100 θετικά, το 0,3%, «επομένως υπάρχουν αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη» σχολίασε.

Όπως τόνισε, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην είσοδο από τα χερσαία σύνορα, εξ ου και έγινε αναδιάταξη των δειγματοληπτικών στοχευμένων τεστ, δίνοντας έμφαση στον Προμαχώνα. «Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόζουμε ανάλογα τις αποφάσεις μας, είτε αποκλείοντας επισκέπτες από βεβαρυμένες περιοχές, όπως δυστυχώς έγινε με τη Σερβία, είτε επιτρέποντας πιο γρήγορα πτήσεις από άλλες χώρες, όπως θα γίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Κατά τον κ. Πέτσα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, είναι στο εσωτερικό τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. «Ο κορονοϊός δεν έφυγε, είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την ανάγκη «να είμαστε διπλά προσεκτικοί, να τηρούμε συστάσεις ειδικών, να φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται ή συστήνεται, να τηρούμε αποστάσεις και μέτρα ατομικής προστασίας».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την εφαρμογή από σήμερα σχεδίου εκτεταμένων ελέγχων υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, όχι μόνο στα μέσα μεταφοράς αλλά σε όλες τις συγκοινωνίες.

«Θα είναι εγκληματικό αν από επιπολαιότητα αφεθούμε να χαλαρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Χτυπάμε μία καμπάνα κινδύνου, όχι καμπανάκι, τα φαινόμενα χαλάρωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν» απάντησε σε ερώτηση εάν το σχέδιο ελέγχων είναι προάγγελος νέων μέτρων. Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα, όπως είπε, και στη συνέχεια είναι έτοιμη από Δευτέρα να εξετάσει και να λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook