Καλοκαίρι, με τη φέτα το καρπούζι στο ‘να χέρι, καλοκαίρι, λίγες φλούδες στης κουζίνας το μαχαίρι…

Το ζουμερό κι ολόγλυκο σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού, ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, τρώγεται εξίσου ευχάριστα μόνο του όσο και σε φρουτοσαλάτες, γρανίτες ή και smoothies. Ο συνδυασμός του με τη φέτα έχει σημαδέψει ανεπανόρθωτα τις καλοκαιρινές μας μνήμες, αλλά σήμερα δε λείπουν κι οι πιο …προχώ που προσθέτουν κουκουνάρια ή ελιές και ξίδι και να το σερβίρουν ως αλτέρνατιβ «χωριάτικη». Περί ορέξεως λόγος ουδείς. Πριν μοιραστούμε κλασικές δροσερές καρπουζένιες ιδέες, ας έχουμε κατά νου κάποια διατροφικά στοιχεία.

H θρεπτική αξία: Το καρπούζι έχει βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, κάλιο, πολλά μέταλλα, φυτικές ίνες και λυκοπένιο, μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία που συναντάμε κυρίως στις μαγειρεμένες ντομάτες. Παρότι το θεωρούμε πολύ γλυκό, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι από περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχει λιγότερη ακόμη κι από του μήλου. Όσο για τις θερμίδες του ανά 100 γρ. δεν ξεπερνούν τις 21-25.

ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ. 

Θα χρειαστείτε: 600 γρ. καρπούζι (χωρίς τα κουκούτσια και τις φλούδες, καθαρό βάρος), 100 ml νερό, 100 γρ. ζάχαρη. Εκτέλεση: Βράζετε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα για 7΄-8΄ ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν σιρόπι ελαφρύ. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Κόβετε σε κομμάτια το καρπούζι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το σιρόπι. Γεμίζετε με το μείγμα θήκες για παγάκια και τις βάζετε στην κατάψυξη για 12 ώρες. Την ώρα του σερβιρίσματος, πολτοποιείτε τα παγάκια στο μπλέντερ και γεμίζετε 4 ποτήρια που έχετε βάλει στην κατάψυξη να παγώσουν. Αν θέλετε συνοδεύετε τη γρανίτα με μια μπάλα παγωτό, που βάζετε σε κάθε ποτήρι από πάνω.

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ. 

Θα χρειαστείτε: 600 γρ. καρπούζι (χωρίς φλούδα και σπόρους), τον χυμό από μισό λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 100 ml κρέμα γάλακτος. Εκτέλεση: Χτυπάτε στο μίξερ το καρπούζι με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Χτυπάτε στη συνέχεια την κρύα κρέμα γάλακτος σε όχι πολύ σφιχτή σαντιγί. Ενσωματώνετε την κρέμα στον πολτό καρπουζιού. Αφήνετε το μείγμα στην κατάψυξη αρκετές ώρες να παγώσει, χτυπώντας ενδιάμεσα 1-2 φορές ακόμη.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕ ΡΟΥΜΙ. 

Αν σας βγήκε …μάπα το καρπούζι, υπάρχει πάντα η κλασική καλοκαιρινή και άκρως μεθυστική συνταγή που θα σας κάνει να ξεχάσετε το πρόβλημα: κόβετε το καρπούζι στη μέση, αδειάζετε την κρουστή σάρκα στο μπλέντερ, τη χτυπάτε και την ξαναβάζετε εκεί που τη βρήκατε, όχι μόνη, αλλά ανακατεμένη με βότκα ή ρούμι, λίγη γραναδίνη (αν θέλετε) και παγάκια. Μοιράζετε στους φίλους τα καλαμάκια τους και απολαμβάνετε όλοι μαζί το καλοκαιρινό ποτό από το κοινό καρπουζομπόλ, εφόσον η περίσταση το επιτρέπει. Αλλιώς φέρνετε τα ποτήρια ή τα σφηνάκια. 

ΖΕΛΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙ. 

Θα χρειαστείτε: 3 φλιτζάνια του τσαγιού χυμός καρπούζι, 100 γρ. κομματάκια από καρπούζι καθαρισμένο, 20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη. Εκτέλεση: Ζεσταίνετε τον μισό χυμό καρπούζι και διαλύετε τη ζελατίνη. Προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό και ανακατεύετε. Μοιράζετε τα κομματάκια καρπούζι σε 6 ατομικά μπολάκια και από πάνω ρίχνετε το ζελέ. Ή τα ρίχνετε όλα σε μια μεγαλύτερα φόρμα για ζελέ. Αφήνετε το ζελέ στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook