Το μνημείο πεσόντων Πυροσβεστών τοποθετήθηκε έναντι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου και υλοποιήθηκε με ενέργειες τις Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης και με τη βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία Κύπρου, έναντι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου και υλοποιήθηκε με ενέργειες τις Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης και με τη βοήθεια του Δήμου Ηρακλείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, υπέρ των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, εκπροσώπησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος ΠΣ Εμμανουήλ Δαμουλάκης ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι «…η σημερινή τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων πυροσβεστών, είναι μέρα μνήμης και τιμής προς τους ήρωες συναδέλφους μας πυροσβέστες, που έπεσαν στο καθήκον και ταυτίζεται με την ημέρα συμπλήρωσης 13 ετών, από τότε που στον μακρύ κατάλογο των πεσόντων πυροσβεστών, προστέθηκαν τρία δικά μας παλληκάρια: ο Νικήτας Κορομηλάς, ο Στέλιος Μαρκάκης και ο Ηρακλής Τζανάκης και τέσσερα χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Γιαννοπουλάκης.

Η ανέγερση αυτού του μνημείου, αποτελεί χρέος και ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης στη μέγιστη θυσία τους, να δώσουν την ίδια τους τη ζωή για να προστατέψουν ζωές, περιουσίες και το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ενώ η παρουσίας μας εδώ, συνιστά έκφραση σεβασμού και εκτίμησης προς τις οικογένειές τους. Εμείς οι συνάδελφοί τους, θα τους έχουμε πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μας, θα προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής τους και η θυσία τους, θα αποτελεί παρακαταθήκη και καθημερινό οδηγό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας».

O Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι, «…με μία απλή, λιτή τελετή και σε έντονο συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Όαση Επιμνημόσυνη Δέηση και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου εις μνήμη των Πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμούμε τη μνήμη των Ηρώων Πυροσβεστών μας που εν ώρα καθήκοντος, έχασαν τη Ζωή τους. Το Πυροσβεστικό Σώμα επιτελεί σημαντικό έργο στην Κοινωνία μας και πέρα από το γεγονός ότι προστατεύουν τις περιουσίες μας, Δημόσιες και Ιδιωτικές, τις υποδομές μας, την Φυσική Κληρονομιά της Χώρας μας, καθημερινά μας παραδίδουν μαθήματα Ήθους, Αξιοπρέπειας, Ευαισθησίας, Αλληλεγγύης και Ανθρωπισμού. ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!»

Ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Δημοσθένης Μπουντουράκης τόνισε ότι, «…έχουμε ιερό καθήκον να θυμηθούμε τις ηρωικές πράξεις των συναδέλφων. Η θυσία τους δεν ήταν μάταια, τους καταξιώνει στις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών».

Ο Πρόεδρος της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Κρήτης, Πυρονόμος Εμμανουήλ Αντωνακάκης, έκανε λόγο για την υλοποίηση της επιθυμίας για την ανέγερση μνημείου πεσόντων πυροσβεστών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και στην ομιλία του ανέφερε ότι, «… είναι αλήθεια, ότι όταν χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο, δυσκολεύεσαι να δεχθείς την απώλεια του. Θέλω να διαβεβαιώσω, τους οικείους των εκλιπόντων συναδέλφων που είναι σήμερα παρόντες, ότι οι δικοί τους άνθρωποι, είναι και δικοί μας». Επίσης πρόσθεσε ότι, «.. η απόκτηση μνημείου πεσόντων πυροσβεστών στην πόλη μας, αποτελούσε για δεκαετίες διακαή πόθο. Σήμερα η μέρα είναι ιδιαίτερη, η τιμή ανήκει αναμφισβήτητα στους πεσόντες ήρωες συναδέλφους μας. Ωστόσο η σημερινή τελετή αποκαλυπτηρίων επιβάλλει να ευχαριστήσουμε δημόσια και να τιμήσουμε αυτούς που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου του μνημείου καθιστώντας τους παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς»

O Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης και ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σωκράτης Βαρδάκης, λαμβάνοντας το λόγο έκαναν αναφορά στο σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα και τόνισαν ότι είναι καθήκον μας να τιμούμε εκείνους που δίνουν τη ζωή τους για να  προστατεύουν τις ζωές μας, τις περιούσιες μας και τη γη μας.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων Πυροσβεστών, παρευρέθηκαν επίσης, οι οικογένειες των πεσόντων, o βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Βασίλειος Κεγκέρογλου, ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Εμμανουήλ Συντυχάκης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, εν αποστρατεία συνάδελφοι,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook