Το ζήτημα δεν είναι να γλιτώσει η χώρα από το χρέος, αλλά να βγει η οικονομία από την ύφεση, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι όλα εξαρτώνται από το να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάκαμψη, γεγονός που απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

«Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση. Αλλά μπροστά σε άλλα εννιά χρόνια φτώχειας και κατάρρευσης, που δεν αντέχει, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Και όπως φαίνεται, καμιά αναφορά δεν γίνεται σε Ανάκαμψη. Άρα το λάθος παραμένει και διαιωνίζεται.»

Για την απόφαση των Βρυξελλών επισήμανε ότι η μείωση του χρέους θα είναι μικρότερη από τα 100 δισ. διότι θα υπάρχει προσαύξηση χρέους από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν αναφέρεται τίποτε συγκεκριμένο για το τι θα συμβεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης, κατά τον κ. Σαμαρά, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η βελτίωση της αξιοπιστίας των νέων ομολόγων, με τα οποία θα ανταλλαγούν τα παλιά, ούτε είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχουν εθελοντικά οι ιδιώτες.

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχίες για το τι επιπτώσεις θα έχει στην Ευρωζώνη η απόφαση, πέρα από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι οφείλει να αναλογιστεί ότι τέσσερις φορές ως τώρα πανηγύρισε που «έσωσε τη χώρα»: Όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, το Μάιο του 2010, όταν αποφασιζόταν η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, τον περασμένο Μάρτιο, όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο, τον περασμένο Ιούλιο και όταν έκλεινε η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, κόμπαζε ότι \’έβαλε πάτο στο βαρέλι\’. Και ότι διασφάλιζε τότε, τη βιωσιμότητα του χρέους.

» Και τώρα πανηγυρίζει που πέτυχε \’κούρεμα\’ του χρέους, αυτό ακριβώς που ως πριν λίγο καιρό απέκλειε κατηγορηματικά με κάθε τρόπο.»

Ξεκαθάρισε ότι ουδείς έχει δικαίωμα να παραδώσει την εθνική κυριαρχία: «Σε κανένα και με οποιοδήποτε τρόπο».

Τέλος, επανέλαβε ότι η ΝΔ θα εξακολουθήσει να λέει «όχι» στο λάθος, να στηρίζει οτιδήποτε σωστό και να απορρίπτει εξ αρχής και χωρίς συζήτηση κάθε σκέψη για απώλεια εθνικής κυριαρχίας.

«Όσοι, επομένως, πανηγυρίζουν πως θα φέρουν την Ελλάδα του 2020 πίσω στο 2009, να σοβαρευτούν. Οι υπεύθυνοι του σημερινού ναυάγιου δεν μπορούν να παριστάνουν άλλο τους… ναυαγοσώστες. Ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης έκλεισε.»

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook