Παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης στη Γ.Σ της ΕΝ.ΠΕ. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, συμμετείχε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020, στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ) με θέμα «Covid 19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα, Υγεία – Ασφάλεια, Τουρισμός – Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η κα Λιονή με τοποθέτησή της στην 1η θεματική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης με θέμα «Υγεία – Ασφάλεια» δήλωσε τα εξής:

« Μέχρι σήμερα ως Ελληνική Πολιτεία κατορθώσαμε να διαχειριστούμε με επιτυχία την πανδημία του Κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά και το υγειονομικό μας σύστημα ώστε να μην καταρρεύσει. Ο πόλεμος όμως έναντι του Κορωνοϊού συνεχίζεται και η επόμενη μάχη, που καλούμαστε να δώσουμε, είναι η οχύρωση των κλειστών υγειονομικών δομών ηλικιωμένων και ΑμεΑ . Αυτό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, στοίχημα, όπως αδιαμφισβήτητα απέδειξαν τα γεγονότα και οι αριθμοί των θυμάτων στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Εκεί οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τις υγειονομικές αυτές δομές, που μετατράπηκαν σε ανεξέλεγκτες εστίες διασποράς του ιού με τα δυσάρεστα αποτελέσματα, που όλοι πλέον γνωρίζουμε.

Περάν τούτου, όμως, είναι σημαντικό τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας  όσο και για την τήρηση των μέτρων προφύλαξης από την πλευρά των πολιτών, η Πολιτεία να μη δίνει με τις αποφάσεις της  αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία. Δεν νοείται από τη μια πλευρά να ζητάμε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας και από την άλλη να επιτρέπονται –έστω και με προϋποθέσεις που εκ των πραγμάτων όμως  είναι δύσκολο να τηρηθούν, μεγάλες κοινωνικές συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και πανηγύρια.

Αν θέλουμε το κοινό να σεβαστεί τα μέτρα πρόληψης και να μην τα αμφισβητεί θα πρέπει να μην υπάρχει «επιλεκτική» χαλαρότητα. Είναι μονόδρομος η πολιτική αυτή, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση και λανθασμένες εντυπώσεις  στους πολίτες σχετικά με την επικινδυνότητα της κατάστασης».

Σημειώνεται ότι εισηγητές της  1ης θεματικής ενότητας της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝ.ΠΕ με θέμα «Υγεία – Ασφάλεια» ήταν  ο Περιφερειάρχης Αττικής & Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝ.ΠΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάχτυλος.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook