Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μέσω του Open, προειδοποίησε ότι εάν η τωρινή συμπεριφορά του κοινού συνεχιστεί θα υπάρξουν νέα μέτρα

Για τον συναγερμό που έχει δημιουργηθεί στις υγειονομικές αρχές από την αύξηση του κορονοϊού και τα περαιτέρω μέτρα που εξετάζονται μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να έχουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας γιατί δυστυχώς έχει υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα μας δηλώνουν ότι υπάρχει διασπορά του ιού. Επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα και κυρίως, αν υπάρξει χαλάρωση από το κοινό δυστυχώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε ο κύριος Σύψας.

Σχετικά με τη χαλάρωση που ήδη παρατηρείται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και για το αν φτάνουν ως μέτρα η απαγόρευση των πανηγυριών και η εντατικοποίηση των ελέγχων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι «τα σημερινά μέτρα έχουν έναν συμβολισμό, καθώς θέλουμε να χτυπήσουμε ένα δυνατό καμπανάκι στους πολίτες, ότι τα πράγματα δεν είναι καλά επιδημιολογικά και λαμβάνουμε αυτά τα πρώτα μέτρα. Δεν θα λάβουμε άλλα με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κοινού».

Επιπλέον, ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι «εάν η συμπεριφορά του κοινού στα μπαράκια και σε άλλα δημόσια σημεία είναι αυτή που παρατηρείται τώρα, δυστυχώς θα υπάρξουν και νέα μέτρα. Αυτά μπορεί να είναι το περαιτέρω κλείσιμο των μπαρ και των μαγαζιών στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση». 

Όσον αφορά τα κρούσματα που τον ανησυχούν περισσότερο ο κύριος Σύψας τόνισε, ότι «η κατάσταση στα βόρεια σύνορα της χώρας δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει μια γενικότερη επέκταση της επιδημίας στα Βαλκάνια και πλέον έχουμε εκατοντάδες εισερχόμενα κρούσματα. Επομένως, μας ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση και ήδη λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στα βόρεια σύνορα, τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά. Εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν όπως θέλουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα κλείσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να συμβεί αυτό.     

Επιπλέον, στο ερώτημα πώς εξηγεί το ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και ενώ η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, καταργήθηκε η υποχρέωση να φορά ο κόσμος μάσκα στα εμπορικά κέντρα και αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, ο καθηγητής ανέφερε. «Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση, με την έννοια ότι η μάσκα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για το προσωπικό και επίσης είναι σύσταση για τους πολίτες. Η μάσκα δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι το κύριο μέτρο αποφυγής της επιδημίας είναι η απόσταση. Το να φοράμε μάσκα και να πλησιάζουμε τους άλλους δεν βοηθά πάρα πολύ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την απόσταση που θα πρέπει να κρατάνε μεταξύ τους».     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook