Τι ισχύει ήδη σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς

Να φορούν μάσκες σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως και στα γραφεία και σε άλλους χώρους εργασίας, ενδέχεται σύντομα να συστήσουν οι βρετανικές αρχές στους πολίτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν αρχίσει ιδιωτικές συζητήσεις με ομάδες που εκπροσωπούν μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς οι υπουργοί ετοιμάζουν έναν «οδικό χάρτη», ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το ίδιο δημοσίευμα.

Τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ της Αγγλίας από τις 24 Ιουλίου.

Στους παραβάτες θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 100 στερλινών (110 ευρώ). Η επιβολή του προστίμου αυτού προβλέπεται ήδη από τις 15 Ιουνίου για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς που δεν φορούν μάσκα. Πριν από την ημερομηνία αυτή ίσχυε μόνον σύσταση για την χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η χρήση μάσκας σε έναν κλειστό χώρο συμβάλλει στην προστασία» από τον SARS-CoV-2, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η χρήση μάσκας στα καταστήματα είναι ήδη υποχρεωτική κυρίως στην Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιρλανδία παράλληλα η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου στα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η ποινή που θα επιβάλλεται στους παραβάτες είναι πιο αυστηρή, ανέρχεται σε πρόστιμο 2.500 ευρώ ή φυλάκιση έξι μηνών ή ακόμη και τα δύο, σύμφωνα με τους κανονισμούς που επέβαλε η ιρλανδική κυβέρνηση.

Βάσει των νέων κανονισμών,  οι οδηγοί θα έχουν εξουσιοδότηση να αρνούνται την είσοδο οποιουδήποτε επιβάτη δεν τηρεί τον κανόνα αυτόν. Αν οι επιβάτες δεν τηρούν τους νέους κανόνες χωρίς να έχουν βάσιμη δικαιολογία, η αστυνομία θα επεμβαίνει για να λυθεί το ζήτημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook