Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για αυτά που είδε στο εργοστάσιο στο Ακρωτήρι Χανίων.

Μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που είχε στο Ηράκλειο, ο Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος, αρμόδιος για την διαχείριση των απορριμμάτων, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ο κ.Γραφάκος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ Μιχάλη Τσουπάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Κουτράκη και στελέχη και εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ο Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο θα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο με στόχο να συμμορφωθεί η χώρα μας στην Ευρωπαική νομοθεσία και – όπως είπε – «να φύγουμε από τις θέσεις της ντροπής και τα πρόστιμα της ντροπής για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας.»

Σε ότι αφορά στην ΔΕΔΙΣΑ ο κ. Γραφάκος δεν έκυψε την ικανοποίησή του για αυτά που είδε στις εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι Χανίων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Άκουγα καλά λόγια, αλλά άλλο να ακούς και άλλο να βλέπεις από κοντά μια σύγχρονη εγκατάσταση, την πρώτη στην χώρα, την οποία δείχνει η αυτοδιοίκηση πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών…..

……Η ΔΕΔΙΣΑ δείχνει πως ένας δημόσιος φορέας, μπορεί να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει και οδηγό προς άλλους Δήμους….»

Όπως επεσήμανε ο κ.Γραφάκος, η πολύ κακή διαχείριση που γινόταν παλιά στον Κουρουπητό, ήταν η αιτία «να γίνει μια εγκατάσταση που τιμά όχι μόνο την Κρήτη αλλά την χώρα συνολικότερα…»

Ο κ. Γραφάκος ανέφερε πως θα στηριχθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός στην Κρήτη επισημαίνοντας πως το νησί είναι πιο μπροστά από ολόκληρη την χώρα. Όπως είπε στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά τέσσερεις μονάδες διαχείρισης όπως της ΔΕΔΙΣΑ, κατασκευάζονται άλλες τέσερεις (η μια στο Αμάρι Ρεθύμνου) και στόχος είναι εντός του 2020 να δημοπρατηθούν άλλες 17 εκ των οποίων οι τρεις στην Κρήτη (Χερσόνησο – Ηράκλειο – Σητεία).

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στους στόχους της ΔΕΔΙΣΑ για βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, γνωστοποίησε πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται το νέο κύτταρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων το οποίο θα λειτουργήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως είπε με τον τρόπο αυτόν λύνεται το πρόβλημα για τα επόμενα 25 χρόνια.

Επίσης ο κ. Σημανδηράκης και σε ότι αφορά στο πρόβλημα του προστίμου για μη απόδοση ΦΠΑ είπε πως σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook