Απαραίτητος ο συγχρονισμός των φορέων για την αποτελεσματική εκτέλεση του έργου την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλα δύο έργα στον ΒΟΑΚ

Το πλάνο για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου ύδρευσης που αφορά στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Απτέρας ετέθη σήμερα στην αντιπεριφέρεια Χανίων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της περιοχής η οποία χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα νερό υποβαθμισμένης ποιότητας. Το έργο είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του γιατί στην προκειμένη περίπτωση ο άψογος συντονισμός των υπηρεσιών αποτελεί στοίχημα.

Συγκεκριμένα, το έργο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης με την τοποθέτηση καταθλιπτικού αγωγού που θα περνά μέσα από τμήμα της εθνικής οδού. Όμως την επόμενη περίοδο αναμένεται να ξεκινήσουν 2 έργα, αυτό της αποκατάστασης των κατολισθήσεων που έχουν προκληθεί στον ΒΟΑΚ και αυτό των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας. Για να αποφευχθεί λοιπόν το κακό σενάριο να ολοκληρωθούν τα δυο αυτά έργα, να παραδοθεί έτοιμο το κομμάτι του ΒΟΑΚ και στη συνέχεια να χρειαστεί να ξανασκαφτεί για να περάσει το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, χρειάζεται απόλυτος συγχρονισμός των υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής: “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που προχωρά με τη διαδικασία του επείγοντος, για να έχουμε γρήγορα ανάδοχο ίσως και πριν τον Νοέμβρη, το έργο της αποκατάστασης των κατολισθήσεων σε 6 θέσεις στον ΒΟΑΚ. Επομένως δεν είναι εύκολο να μπει και άλλος εργολάβος αυτό το διάστημα. Παράλληλα θα υλοποιηθεί και μια άλλη εργολαβία οδικής ασφάλειας σε αυτό το τμήμα. Σε αυτό το “χρονικό παράθυρο” εκτιμούμε ότι θα μπορεί να μπει η ΔΕΥΑΧ αν είναι έτοιμη σε επίπεδο μελέτης, έστω για να τοποθετήσει τον αγωγό, ώστε να μη χρειαστεί να σκάψουμε τον δρόμο ξανά μετά. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για δυο έργα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε είναι κρίμα μόλις παραδοθεί ο δρόμος να χρειαστεί να ξανασκαφτεί. Γι αυτό και θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να συγχρονίσουμε τα έργα αυτά και να είμαστε συνεπείς στους χρόνους”.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη, το νερό και το δίκτυο θα ξεκινήσει από τις πηγές των Μυλωνιανών και θα εκτείνεται περίπου 7 χλμ. Σε μια πρώτη εκτίμηση το κόστος υπολογίζεται να ανέλθει περίπου στο 1 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ιδίους πόρους. “Το μέλημα είναι να συντονίσουμε τις ενέργειες με την περιφέρεια ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Κατά το παρελθόν, είχαν γίνει προσπάθειες άντλησης μέσω γεωτρήσεων οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν οπότε αυτή η λύση που προτείνεται είναι μονόδρομος” πρόσθεσε η κα Χατζηδάκη

Ο δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι δε νοείται το 2020 να υπάρχει περιοχή στην οποία η ποιότητα του πόσιμου νερού να είναι υποβαθμισμένη: “Δρομολογούμε τη μελέτη και σχεδιάζουμε το πέρασμα του καινούριου αγωγού να γίνει στο διάζωμα της εθνικής οδού, πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο έργο. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΧ και είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο εξάμηνο θα έχουμε την ωρίμανση της μελέτης πάντα σε συνεννόηση με την περιφέρεια και τον ΟΑΚ.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απτέρας, Παναγιώτης Μαρινάκης, δήλωσε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετιών που βρίσκει τη λύση του. Το νερό στην περιοχή σήμερα είναι υφάλμυρο, συλλέγεται από το Καλάμι και φτάνει στην Απτέρα με δεξαμενές και αντλίες. Η σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο είναι ένα πάγιο αίτημα που θα εξυπηρετήσει τους 600 κατοίκους της τοπικής κοινότητας που το καλοκαίρι διπλασιάζει τον πληθυσμό της λόγω τουρισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook