Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στα Χανιά και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας

"Καθε μνημονιακός πρωθυπουργός λίγο πριν εισάγει ένα μνημόνιο σε αυτή τη χώρα ξεκινά με μια θριαμβευτική ανακοίνωση πολλών δισ. που θα εισρεύσουν από τις Βρυξέλλες" δήλωσε από τα Χανιά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι τα 72 δισ. που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα λάβει η χώρα από το ταμείο ανάκαμψης δεν υπάρχουν, στην πραγματικότητα είναι 19 δισ χρηματοδότησης, 12,5 δισ. δάνεια και τα υπόλοιπα αφορούν το νέο ΕΣΠΑ. Από τα 19 δισ. χρηματοδότησης τα καθαρά που μένουν είναι περίπου 10 δισ. σε βάθος 3-4 ετών καθώς, ένα μεγάλο μέρος θα πάει στις εγγυήσεις και τις πληρωμές στην κομισιόν για να δανειστεί τα 750 δισ. από τις αγορές.

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, η ανακοίνωση των 72 δισ. είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού, τονίζοντας ότι: "Όταν ένας πρωθυπουργός φουσκώνει τα ανύπαρκτα νούμερα για να τα κάνει να μοιάζουν υπαρκτά, το κάνει γιατί θέλει να καλύψει τη γύμνια της Ε.Ε."

Η συζήτηση όπως είπε για το ταμείο ανάκαμψης είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών, καθώς "ο ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο κανείς δε συζητά είναι το 5ο μνημόνιο" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας πως η χώρα οδηγείται σε αυτό καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα την ίδια ώρα που τον επόμενο χρόνο πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα. 

"Δεν θα το πουν μνημόνιο, θα το ονομάσουν κάπως αλλιώς, όμως ο λαός όμως θα το νιώσει στο πετσί του σαν μείωση μισθών, συντάξεων, αύξηση φόρων μικρομεσαίων κτλ." υποστήριξε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε μάλιστα βασικούς άξονες του οικονομικού του προγράμματος 

Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε επίσης και τις τελευταία κρίση στα ελληνοτουρκικά που έχει κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δυο χωρών, κάνοντας λόγο για "φιάσκο της ελληνικής διπλωματίας, τόσο της κυβέρνησης Τσίπρα όσο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ακολούθησαν τη στρατηγική της περικύκλωσης της Τουρκίας μέσα από συμμαχίες που βασίζονται στο δόγμα "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" νομίζοντας ότι έτσι θα απομονώσουν την Τουρκία. Έγινε ακριβώς το αντίθετο".

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 νωρίτερα πραγματοποίησε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με σωματεία εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, ενώ το απόγευμα στις 19.00 στο κεφέ Κήπος, είναι προγραμματισμένη συζήτηση με πολίτες και δανειολήπτες για το ζήτημα των πλειστηριασμών και για την πρόταση  του Μέρα25 για την προστασία της κατοικίας.