Γράφει ο Γιάννης Χίνος – Γονέας

Δεν είμαι του αθλητισμού και αν τα παιδιά μου δεν είχαν λατρέψει την Τεχνική Κολύμβηση, πιστεύω ότι δεν θα είχα περάσει ούτε έξω από το κολυμβητήριο. Όσο άσχετος όπως εγώ και να είναι κάποιος, γνωρίζει ότι η σχέση των νεαρών Χανιωτών με το κολυμβητήριο δεν είναι τυχαία και το επιβεβαιώνουν οι αναρίθμητες διακρίσεις των αθλητών – τριών, όλων των τμημάτων επί σειρά ετών. Λογικά η αναλογία διακρίσεων ανά κάτοικο πρέπει να έχει σπάσει κάθε όριο. Είναι επίσης βέβαιο ότι δεν υπάρχει Χανωτάκι που να μην έχει περάσει από την πισίνα έστω και για μία καλοκαιρινή εκμάθηση.

Ωραία όλα αυτά αλλά σε ποια πισίνα;

Στου κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας που είναι εγκαταλελειμμένο δεκαετίες ολόκληρες με τελευταία ουσιαστική παρέμβαση την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας αθλητισμού ο κ. Βιρβιδάκης;

Από τότε κι έπειτα μία απόλυτη εγκατάλειψη, με εξαίρεση κάποιες διοικήσεις του ΕΑΚ που προσπάθησαν στοιχειωδώς να το νοικοκυρέψουν.

Την ίδια στιγμή άλλο ένα κολυμβητήριο «κόσμημα» που δεν λειτούργησε ποτέ, και πεθαίνει μέρα με την μέρα, μας υπενθυμίζει πόσο ανίκανοι είμαστε ακόμα και στα στοιχειωδώς αυτονόητα.

Την ώρα λοιπόν που περιορίζεται ο χώρος κολύμβησης λόγω επικινδυνότητας στο εν λειτουργία κολυμβητήριο και προμηνύεται ένας δύσκολος χειμώνας που ο χώρος δεν θα φτάνει ούτε για τα αυτονόητα μας κάνει την τιμή να επισκεφθεί τα Χανιά για να αποκτήσει ιδία γνώμη ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Αυγενάκης. Για να είμαστε ειλικρινείς ξυπνήσανε μέσα μας ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει. Οι ελπίδες όμως περιορίστηκαν σε κάτι λίγα μερεμέτια που ουσιαστικά δεν διασφάλιζαν τίποτα περισσότερο από αυτό που υπήρχε πέρυσι τον χειμώνα και μάλιστα χωρίς δέσμευση για τον χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Ήρθε ο υπουργός, είδε την κατάσταση και εξήγγειλε χρήματα για μερεμέτια. Τα 800 και παραπάνω παιδιά που κολυμπάνε ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες θα τα ανταμείψει με μερεμέτια. Ήταν απόλυτα εμφανής η αμηχανία των υπευθύνων του ΕΑΚ που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για την λειτουργία των εγκαταστάσεων, αφού κυριολεκτικά τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι θεσμικοί συμφώνησαν ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι αρμοδιότητα τους. Είναι όμως η ώρα να παρθούν πρωτοβουλίες. Το κολυμβητήριο της Νέας Χώρας πρέπει να σταματήσει να τρώει χρήματα των φορολογουμένων σαν ένα βαρέλι δίχως πάτο και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μερεμέτια, χρειάζονται πρωτοβουλίες λύσεις και παρεμβάσεις .

Ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει αμιγώς κρατικό προκειμένου να ενταχθεί σε προγράμματα εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση από το ΕΑΚ και την περιφέρεια.

Το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου είναι εκεί και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, δεν ξέρω αν πρέπει να γκρεμιστεί όπως λέει ο μπαμπάς Παπαστάμος, σίγουρα όμως πρέπει να υπάρχει και να λειτουργήσει. Ο τρόπος για να λειτουργήσει είναι ένας, πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης με πρωτοβουλία του δήμου Χανίων. Το Πολυτεχνείο το βλέπει θετικά, η πολιτεία το βλέπει θετικά και η περιφέρεια το ίδιο. Ας σταματήσουμε να κοιτάμε παθητικά και ας αναλάβουμε δράση. Σε όλη την Ελλάδα τα περισσότερα κολυμβητήρια λειτουργούν ως δημοτικά, έτσι πρέπει να γίνει και εδώ. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα τρέχουν συνεχώς προγράμματα και θα είναι αμαρτία λόγω κακού συντονισμού να χάσουμε κι αυτή την ευκαιρία διατηρώντας ένα κουφάρι στην περιοχή των Κουνουπιδιανών την ίδια ώρα που τα παιδιά δεν έχουν που να κολυμπήσουν.

Τα κοινωνικά, τουριστικά και οικονομικά οφέλη που θα φέρει η λειτουργία των κολυμβητηρίων, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το τεκμηριώσουν καλύτερα από εμένα, όμως όλοι καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της λειτουργίας τους.

ΔΗΜΑΡΧΕ η πρωτοβουλία ανήκει σε εσένα. Εσύ πρέπει να βάλεις ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων σου τον συντονισμό και την δημιουργία ομάδας για την λειτουργία του κολυμβητηρίου του Ακρωτηρίου, ακόμα και αν χρειαστεί να γκρεμιστεί και να ξανακτιστεί. Αυτό το κουφάρι δεν τιμά κανέναν μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook