Ανοιχτά μένουν όλα τα ενδεχόμενο για το ύψος των συντάξεων, καθώς παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τα κυβερνητικά χείλη, το «κούρεμα» θα φέρει απώλειες 12 δισ. ευρώ , ενώ τα ταμεία χάνουν ακόμη 12 δισ. ευρώ από τη μείωση των εσόδων τους λόγω της κρίσης τη διετία 2011-2012.

Η κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πλέον δραματική και το «κούρεμα» των ομολόγων αναμένεται να επιταχύνει τη λήψη μέτρων.

Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τα 4,5 δισ. ευρώ που γλιτώνει από τόκους να διατίθενται για τις συντάξεις. Χθες αναφερόμενος στο θέμα των ταμείων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «ενδέχεται να υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, η οποία θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα αξία».

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επισήμανε πως οι απώλειες από τα ομόλογα θα καλυφθούν και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μάλιστα, τόνισε ότι μόνο το 2,5% με 3% των χρημάτων που χρειάζονται κάθε χρόνο για την πληρωμή των συντάξεων προέρχεται από ομόλογα και το 97% από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα των ταμείων.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» από 22 έως 24 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η περιουσία των ασφαλιστικών φορέων σε ομόλογα, ωστόσο το ποσό αυτό θα «κουρευτεί» κατά 50%.

Πρόκειται είτε για ομόλογα που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς είτε για καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος που σε μεγάλο μέρος έχουν γίνει ομόλογα.

Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ), στο οποίο υπάγονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Ακολουθεί το ΙΚΑ που έχει ομόλογα αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλα ποσά σε ομόλογα έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια), το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο), αλλά και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (1,5 δισεκατομμύριο). Την ίδια στιγμή, σε 88 εκατομμύρια υπολογίζονται τα ομόλογα που έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΕΒΕ).

Σημειώνεται πως διοικήσεις Ταμείων (σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) άρχισαν να ζητούν μέρος των διαθεσίμων τους που είχαν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (και στο ενδιάμεσο μετατράπηκαν σε ομόλογα). Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουν ρευστό με το επιχείρημα πως πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους.

Τέλος, «πονοκέφαλο» στις διοικήσεις των Ταμείων προκαλεί και το θέμα των μετοχών, η αξία των οποίων υπολογιζόταν σε 2,5 δισεκατομμύρια. Ενα πολύ μεγάλο μέρος είναι μετοχές τραπεζών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να επηρεαστούν και από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο λόγω του «κουρέματος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook