Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την Αγιά Σοφιά, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Εικόνες που μαρτυρούν προχειρότητα και ριζική μεταμόρφωση της εικόνας του παγκόσμιου αυτού μνημείου.

Η κάμερα του «Μega» βρέθηκε μέσα στην Αγία Σοφία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την μετατροπή της σε τζαμί και αποτυπώνει τη βεβήλωση του ιστορικού ναού, καταγράφοντας πώς έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες και τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά η εικόνα του.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες, ενώ ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Σε μια από τις κόγχες του ναού τα εξαπτέρυγα δεν έχουν καλυφθεί, ενώ από κάτω, μουσουλμάνοι πηγαινοέρχονται χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό στο μνημείο.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται. Σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος πιστός μουσουλμάνος.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook