«Την πλατφόρμα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του παρουσίασε σήμερα ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος υποστηρίζει πως είναι ο δήμος με το πληρέστερο σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην διάθεση του πολίτη» λέει το ρεπορτάζ. Σαν άτομο που χρησιμοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία δεν μπορώ παρά να χαρώ για την εξέλιξη αυτή, για την προσπάθεια του δημοτικού μας συστήματος να καινοτομεί κάνοντας ταυτόχρονα ευκολότερη τη ζωή μας. Σαν νέο, το σύστημα επιδέχεται βελτιώσεων και όχι κριτικής, σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι η δημιουργία του. Σιγά σιγά αφού ξεκίνησε, είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσει τις όποιες δυσλειτουργίες επιτελώντας τον σκοπό για τον οποίο έγινε. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στον χρήστη ακόμα κι από το κινητό του να διεκπεραιώνει αιτήματα, να διαχειρίζεται έγγραφα, να πληρώνει λογαριασμούς (ελπίζω και της ΔΕΥΑΡ), ακόμα και να ενημερώνεται για τις ελεύθερες θέσεις στις διάφορες περιοχές όπου υπάρχουν χώροι στάθμευσης.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το τελευταίο, η ενημέρωση των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης, απαραίτητη προϋπόθεση έχει την ύπαρξη θέσεων στάθμευσης, αλλιώς προς τι η πληροφόρηση. Με δεδομένη την εγωιστική διάθεση του Έλληνα οδηγού που όταν τον καθυστερούν κορνάρει θυμωμένα, ενώ όταν αυτός καθυστερεί κάνει την χαρακτηριστική κίνηση «ένα λεπτάκι», δυστυχώς πιστεύω ότι ειδικά το σύστημα αισθητήρων που πρόσφατα τοποθετήθηκε θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, το σύστημα στηρίζεται στην τήρηση από τους οδηγούς των αποστάσεων, το αυτοκίνητο πρέπει να βρίσκεται μέσα στις γραμμές στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο αισθητήρας. Τι γίνεται όμως όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται αντί ανάμεσα στις γραμμές ανάμεσα στους αισθητήρες οι οποίοι μην «βλέποντας» αυτοκίνητο δηλώνουν στο σύστημα δύο ελεύθερες θέσεις; Θα μου πείτε γιατί κάποιος να το κάνει αυτό; Ελάτε τώρα, γιατί… έτσι μας βολεύει! Τι θα γίνεται επίσης με τα διάφορα που βάζουν οι συμπολίτες, μηχανάκια, καρέκλες, ακόμα και καφάσια για να εμποδίσουν κάποιον άλλον να παρκάρει μπροστά από το σπίτι κατάστημα κτλ; Θα υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου των παραβάσεων αυτών ή θα συνεχιστεί η σημερινή ανοχή; Τι θα γίνει τέλος με τις «επίσημα» δεσμευμένες θέσεις στον δρόμο για να παρκάρουν ανενόχλητοι κάποιοι στην πρασιά τους; Φτάσαμε στο σημείο ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες να «καπαρώνουν» θέση στάθμευσης κάτω από το γραφείο τους και μάλιστα μιάμιση, λες και δεν είναι για αυτοκίνητο μα για… φορτηγό.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν κάτι έχει αλλάξει για το οικόπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων, αν δηλαδή «κινείται» ξανά η υπόθεση κατασκευής υπογείου πάρκινγκ με ή χωρίς δημιουργία κτιρίων από πάνω. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος όμως είναι πως με κτίρια ή χωρίς, αυτό το συγκεκριμένο παρκινγκ είναι η μοναδική λύση για το πρόβλημα μας. Με παλιά πόλη, αγορά, νοσοκομείο και όλες τις υπηρεσίες σε απόσταση πενταλέπτου καλύτερη και πρακτικότερη λύση δεν υπάρχει. Μακάρι, να αναδειχτεί και η περιοχή.

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook