Την άνοιξη που τα αμπελόφυλλα είναι τρυφερά είναι ευκαιρία να φτιάξουμε ένα νόστιμο πέστο για μακαρονάδα.

Υλικά
400γρ. πέννες
20 φρέσκα αμπελόφυλλα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
60γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα
2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετεε μπόλικο νερό και αλατίζετε καλά. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τις πέννες και τις βράζετε αλ ντέντε (να κρατάνε στο δόντι). Τις σουρώνετε κρατώντας μισό φλιτζάνι νερό από το βράσιμο. Τις διατηρείτε ζεστές.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνετε τα αμπελόφυλλα και τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να κρυώσουν και να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Κρατάτε στην άκρη 5 αμπελόφυλλα για τα τσιπς και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβετε, αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια τους.

Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα αμπελόφυλλα σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε τον άνηθο, το σκόρδο, τα αμύγδαλα και το κεφαλοτύρι. Χτυπάτε καλά για 3-4 λεπτά και κατόπιν αρχίζετε να ρίχνετε αργά το ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα, σαν πέστο. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε καλά αρκετό ελαιόλαδο. Σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τα 5 αμπελόφυλλα που έχετε κρατήσει στην άκρη και τα ρίχνετε λίγα-λίγα στο καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίζετε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Βάζετε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε τις πέννες και το πέστο αμπελόφυλλου. Προσθέτετε το νερό που έχετε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Σερβίρετε τις πέννες σε μια μεγάλη πιατέλα, πασπαλίζοντας με κεφαλοτύρι και γαρνίροντας με τα τσιπς αμπελόφυλλου.

Πηγή: olivemagazine.gr