Η Κασσάνδρα ήταν η πιο παρεξηγημένη προσωπικότητα των αρχαίων μας χρόνων, αφού αυτή η καημένη καλά τα έλεγε, σωστά τους προειδοποιούσε, κανείς όμως δεν την άκουγε. Όπως και να ’χει τα πράγματα με την πανδημία δεν πάνε καλά, το δεύτερο κύμα που όλοι περιμέναμε τον Οκτώβριο μας ήρθε στο κατακαλόκαιρο, τα καθημερινά κρούσματα σταθερά ξεπερνούν τα πενήντα και όπως πάει, σύντομα τα μέτρα θα ενταθούν ξανά. Για τους αγνωστικιστές, όσους δεν πιστεύουν πως ο ιός υπάρχει μια ματιά στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η ανακοίνωση για πολιτική εκδήλωση την Κυριακή στα Ανώγεια, αντί του συνηθισμένου «Θα ακολουθήσει συναυλία…» έγραφε «Θα υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας». Μάλιστα.

Όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα ο κορονοϊός θα νικηθεί από την επιστήμη, το θέμα είναι τι κάνουμε μέχρι τότε. Πολλοί θεωρούν πως δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, κάτι που τελικά γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς διάχυτη είναι η ψευδαίσθηση πως δεν αφορά εμάς. Σε ένα συγκλονιστικό ξέσπασμα ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας μας «εξήγησε» πως ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για τους εαυτούς μας, «αυτοί» που τόσο απερίσκεπτα βάζουμε σε κίνδυνο είναι οι γονείς, οι παππούδες, φίλοι και συγγενείς που είναι πιο ευάλωτοι, που έχουν ένα παρακείμενο νόσημα.

Θα μου επιτρέψετε εκτός του κινδύνου για την υγεία, των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων να προσθέσω και μια άλλη διάσταση, αυτή της ελλιπούς εκπαίδευσης των παιδιών μας η οποία διόλου απίθανο να συνεχιστεί. Το περασμένο σχολικό έτος οι μαθητές ουσιαστικά στερήθηκαν τρεις μήνες μαθημάτων, καθώς οι φιλότιμες, πλην μεμονωμένες προσπάθειες εκπαιδευτικών, καθώς και η εκ περιτροπής παρουσία των παιδιών λίγο πριν το καλοκαίρι δύσκολα θεωρούνται απολύτως επαρκείς. Εάν αυτό συνέβαινε άπαξ θα λέγαμε μικρή η ζημιά, το κακό είναι πως η κατάσταση αυτή ίσως να συνεχιστεί και στο επόμενο σχολικό έτος. Κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μου θα αποβεί καταστροφικό, μιας και οι μαθητές θα έχουν μείνει χωρίς ουσιαστικό πρόγραμμα για έναν και πλέον χρόνο. Δυστυχώς, και πάλι εκτός λαμπρών εξαιρέσεων, χάθηκε σε σκιαμαχίες περί ανύπαρκτων προβλημάτων χρόνος πολύς, χρόνος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κατασκευή δικτύων, προμήθεια έστω λίγων υπολογιστών και φυσικά, εκπαίδευση όλων στα πολλά ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία.

Όπως είναι λογικό αυτή τη στιγμή κανένας δεν δεσμεύεται για το τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο, στην ουσία το υπουργείο λειτουργεί στη βάση «βλέποντας και κάνοντας». Η κ. Κεραμέως, πάντα με την επιφύλαξη της γνώμης των ειδικών, δίνει δύο σενάρια, το πρώτο με όλα τα παιδιά στην τάξη με αυξημένα μέτρα ασφάλειας ενώ το δεύτερο με μαθήματα εκ περιτροπής. Ας βάλουμε τα δυνατά μας, ας προσέξουμε, ώστε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολειά τους κανονικά.

Υ.Γ. Η στήλη θα ασκήσει το δικαίωμα στην… αγρανάπαυση. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο. 

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης

Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook