Το 2010 είχαν απομείνει μόλις 3.200 τίγρεις στη φύση 

Μετά από χρόνια προσπαθειών για την προστασία τους, ο πλυθυσμός των τίγρεων που ζουν στην άγρια φύση δείχνει να καταγράφει άνοδο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).   

Πρόκειται για μια εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «θεαματική επαναφορά».   

Εκατοντάδες είναι οι τίγρεις σε αιχμαλωσία, ωστόσο, στη φύση ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω λαθροθηρίας και καταστροφής των οικοτόπτων τους, καθιστώντας το ζώο είδος υπό απειλή.   

Το 2010 είχαν απομείνει μόλις 3.200 τίγρεις στη φύση. Ωστόσο, τώρα, πέντε χώρες -Ινδία, Κίνα, Νεπάλ, Ρωσία και Μπουτάν- δίνουν ελπίδα για τον πληθυσμό τους. 

 Μόνο στην Ινδία ο αριθμός των τίγρεων υπολογίζεται μεταξύ 2.600 και 3.350 – που αποτελεί περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Το γειτονικό Νεπάλ είδε επίσης τις τίγρεις του να αυξάνονται από τις 121 το 2009 σε 235 μόλις μια δεκαετία μετά. Ανάλογη η κατάσταση και σε Ρωσία, Μπουτάν και Κίνα όπου η αύξηση του πληθυσμού τους υποδεικνύει πως το έργο της προστασίας του είδους αποδίδει.  

«Οι τίγρεις μπορούν να ακμάσουν όταν έχουν αρκετό χώρο, φαγητό και νερό. Οπότε η πρόοδος που σημαιώνεται είναι αποτέλεσμα της προστασίας των οικοτόπων τους» εξηγεί η Μέτσι Μέι, διευθύντρια της WWF στη Βρετανία, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η απειλή για τον πληθυσμό των τίγρεων δεν έχει εκλείψει.  

«Ο λόγος που ο αριθμός τους έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 100 χρόνια είναι λόγω αλλαγής στη χρήση της γης» λέει η ίδια.   WWF   H ίδια κάνει αναφορά στην αναγκαία «συλλογική προσπάθεια» για τη διάσωση του είδους, επιμένοντας πως ο καθένας πρέπει να διασφαλίζει πως το χαρτί ή το ξύλο που αγοράζει, δεν πρέπει να προέρχεται από παράνομη υλοτομία – που στην αλυσίδα ζωής, επηρεάζει την επιβίωση του είδους.   «Αν κοιτάτε τις ετικέτες, μπορείτε να διαπιστώνετε αν το προϊόν προέρχεται από σωστή πηγή. Μ’αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα δάση, τους οικοτόπους και άρα τις τίγρεις» σημειώνει.

lifo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook