Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας – Ποιους κλάδους αφορά το μέτρο

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε νωρίτερα η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020.

Ως γνωστό, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

 Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, ανά μήνα εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Σε περίπτωση κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακληθεί οριστικά η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών 

1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες  υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν: α) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”.

Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ”, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook