Ο υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε τη χρηματοδότηση έργων στα Χανιά αλλά και την ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων

Την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στα Χανιά ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος απο σήμερα ξεκίνησε την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στα Χανιά με φορείς, δήλωσε πως οι διαδικασίες για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας θα κινηθούν άμεσα και τάχιστα, τόσο στα Χανιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιπλέον ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα "Τρίτσης" τέσσερα και εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή τους 4 έργα στα Χανιά προϋπολογισμού 19.5 εκατ. ευρω, τα οποία όπως είπε είχαν προγραμματιστεί την προηγούμενη περίοδο αλλά επειδή δεν υπήρχε χρηματοδότηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, κινδύνευαν  να χαθούν.

Πρόκειται για έργα αντικατάστασης σημαντικού τμήματος των δικτύων ύδρευσης της πόλης, βελτίωση των υποδομών ύδρευσης συνολικά, αντιμετώπιση του ζητήματος της αποχέτευσης στην περιοχή του Ακρωτηρίου, και αξιοποίηση των λυμάτων μέσω επεξεργασίας τους σε νερό που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου. Σε αυτά τα έργα αναμένεται να προστεθούν και άλλα όπως είπε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι θα υπάρξει προσπάθεια να βρεθούν πρακτικές λύσεις με την αξιοποίηση και του ΟΑΚ και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ώστε να εκπονούνται γρήγορα οι μελέτες των έργων που έχει ανάγκη κάθε δήμος και να γίνεται σωστός έλεγχος κατά την εκτέλεσή τους.

Ως προς το θέμα που έχει προκύψει με τη νομιμότητα του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, καθώς δεν προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτό του δημάρχου Χανίων, εφόσον δεν καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στον δήμαρχο Χανίων ότι στο τέλος Αυγούστου θα υπάρξει νομοθετική τροπολογία ώστε να λυθεί το θέμα και οι δήμαρχοι να μπορούν να είναι μέλη των Δ.Σ. των δημοτικών αυτών επιχειρήσεων.


Στη σύσκεψη ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη των 4 έργων στο πρόγραμμα Τρίτης καθώς και τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ. Έθεσε πολεοδομικά θέματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες καθώς και ζητήματα στελέχωσης των υπηρεσιών ενώ συζήτησε για την αξιοποίηση πόρων από το πρόγραμμα "Τρίτσης" που χαρακτήρισε πολύ σημαντική δεξαμενή χρημάτων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ανακοίνωση και άλλων έργων στην Κρήτη και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η οικονομία των Χανίων και της Κρήτης είναι δομημένη πάνω στον τουρισμό και τη γεωργία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία σε χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν στον τουρισμό και επισιτισμό. 

Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελεί το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο ΟΑΚ στη δρομολόγηση έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος αυτού. Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από το πρόγραμμα "Αξία" για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη ΔΕΔΙΣΑ και τη μη επιβολή ΦΠΑ στις συμβάσεις των δήμων.

Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος Χανίων πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο στον υπουργό τη βιογραφία του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ.Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τα τοπικά στελέχη της ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ.

Ο υπουργός έκλεισε τον κύκλο συναντήσεών του στα Χανιά με επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, από όπου ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Μουσείου και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για την οικονομική κάλυψη της περαιτέρω αναβάθμισης του μουσείου και προσέλκυσης των πολιτών.