Συνελήφθησαν 4 άτομα, κατηγορούμενοι για παράνομη πώληση συσκευασιών που περιείχαν αέριο γέλιου – Τι είναι και τι προκαλεί στον οργανισμό

Παρά του ότι το φετινό καλοκαίρι είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα στις τουριστικές περιοχές, κάποιοι και φέτος επιμένουν να διακινούν το αποκαλούμενο και ως «αέριο γέλιου» το οποίο θεωρείται ως επικίνδυνο καθώς έχει πολλές παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Μετά τα μεσάνυχτα αστυνομικοί του Α.Τ. Χερσονήσου σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις ,πραγματοποίησαν ελέγχους στην διάρκεια των οποίων εντόπισαν δύο αλλοδαπούς και δύο Έλληνες ( 1 άντρας και 1 γυναίκα) να κατέχουν και να διαθέτουν προς πώληση φιαλίδια-αμπούλες και μπαλόνια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 821 φιαλίδια τα οποία περιείχαν αέριο γέλιου,
• 1.178  μπαλόνια,  
• 7 μεταλλικές προωθητικές συσκευές και
• Το χρηματικό ποσό των 525 ευρώ 

Και οι τέσσερεις συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ  προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

Τι είναι το «αέριο γέλιου»

Πρόκειται για το υποξείδιο του αζώτου το οποίο προκαλεί μία αυτόματη ευθυμία και γέλιο.

Ο «χρήστης» αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου δεν κρατάει πολύ, συνήθως ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Το αέριο γέλιου ωστόσο, πριν πάρει αυτή τη χρήση σαν ένα ακόμα «ναρκωτικό», είχε και έχει πλείστες άλλες χρήσεις: Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους. Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.

Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις

Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook