Η φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου στον Ναύαρχο Κουντουριώτη για το τι περιμένει η πατρίδα απο το πολεμικό ναυτικό, στην οποία αναφέρθηκε ο Αντιναύρχος Στυλιανός Πετράκης

Τελευταία ενημέρωση 14:50

Στα Χανιά βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού  Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. 

Ο κ. Πετράκης εγκαινίασε νωρίτερα σε κλειστή τελετή, πολυκατοικία στον  Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Οικία – Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

Εκεί τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, Νίκος Παπαδάκης ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του μουσείου.

Αμέσως μετά ο Αρχηγός ΓΕΝ σε λιτή δήλωση εξέφρασε συγκίνηση και περηφάνεια που επισκέφθηκε έναν τέτιοι χώρο όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις για την τρέχουσα επικαιρότητα.

Όμως στην συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος αναφέρθηκε και στην πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού.

Τότε ο Αντιναύρχος Στυλιανός Πετράκης πλησιάζοντας τον κ. Παπαδάκη είπε την φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη: “Δεν ζητώ μόνο να πεθάνετε για την πατρίδα, ζητώ να νικήσετε”.

Πρόκειται για φράση απο την ομιλία του Πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου στις 5 Οκτωβρίου 1912, όταν κηρύχτηκε ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος και ο στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό Αβέρωφ απέπλεε για το Αιγαίο. Απευθυνόμενος στον Ναύαρχο Κουντουριώτη ο Βενιζέλος κλείονντας την ομιλία του είπε: «Η πατρίς αξιοί από ημάς όχι απλώς να αποθάνετε υπερ αυτής, αυτό θα ήτο το ολιγώτερον, Αξιοί και να νικήσετε. Και θα νικήσετε, είμαι υπερβέβαιος…».

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με αφιέρωση του Αρχηγού ΓΕΝ στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook