Πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όχι στα τέλη Αυγούστου αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν εφέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Αυτό διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Μετά το «πάγωμα» της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι και φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.

Η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί έως τις 28 Αυγούστου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook