Οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού αλλά και τα ενδονοσοκομειακά κρούσματα αποτελούν το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την επιστημονική κοινότητα και τις υγειονομικές Αρχές, που το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν με ανησυχία την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας.

Και χθες, τα περισσότερα από τα 124 νέα κρούσματα ήταν εγχώρια ενώ το ένα τρίτο αυτών σχετίζονταν με εστίες που είχαν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες -γαμήλια γλέντια, η κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα αλλά και το στρατόπεδο στον Βόλο.

Προβληματισμό προκαλούν στις Αρχές και τα κρούσματα μόλυνσης σε νοσοκομεία, μετά από τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων σε κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης αλλά και έξι νοσοκομειακών γιατρών της Λάρισας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι μόλις 24 από τα 124 νέα κρούσματα είναι εισαγώμενα -15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και άλλα 9 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας αγγίζει πλέον τα 4.973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 1.349 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.479 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πηγή: cnn.gr