Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.973.054 ευρώ με ΦΠΑ ενώ οι εργασίες προβλέπεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση και λειτουργία νέου χώρου βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων.

Εγκαινιάστηκε στη ΔΕΔΙΣΑ ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στα Χανιά με την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του νέου κυττάρου να πραγματοποιείται σήμερα. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε ότι: "Η ολοκλήρωσή του σημαίνει ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μετά την τελική επεξεργασία, με ασφάλεια για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια. Σημαντικό, όμως, είναι να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο τον Δήμο αλλά αφορά πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι με την δική τους δράση, κάνοντας ανακύκλωση, μπορούν να περιορίσουν τελικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων το οποίο καταλήγει σε ταφή και έτσι να παρατείνουν την λειτουργία του ΧΥΤΥ.”

Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το συγκεκριμένο έργο “τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια είχε στοχοθετηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο κρίσιμα έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών και διοικήσεων της ΔΕΔΙΣΑ” ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ευχαρίστησε τον κ. Κουτράκη, τον κ. Τσουπάκη, τον κ. Ηλιάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της “ΗΛΕΚΤΩΡ”, κ. Σοφιανό αλλά και τους εργαζομένους της ΔΕΔΙΣΑ.


Από την πλευρά του ο κ. Τσουπάκης υπογράμμισε πως: “Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα γιατί μετά από πολύ καιρό ξεκινάει η πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμμάτων στο νέο υποκύτταρο. Είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται για τα Χανιά και που η πόλη το είχε ανάγκη.”

“Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα καθώς ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του ΧΥΤΥ και σηματοδοτεί το κλείσιμο του παλιού κυττάρου το όποιο έχει υπερκορεστεί.” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Κουτράκης ενώ έκανε μια τεχνική περιγραφή του έργου προσθέτοντας την εξέλιξη που αφορά στη συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό για συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Δαμιανάκης με την σειρά του δήλωσε πως: “Οποιοδήποτε έργο τέτοιου όγκου και τέτοιας σπουδαιότητας για τον Δήμο Χανίων προφανώς είναι μια τεράστια προστιθέμενη αξία για τον τόπο, για τα Χανιά και τους κατοίκους τους. Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τέτοια έργα αποτελούν μια πρόοδο που πρέπει επ’ αυτής να συνεχίσουμε.”

Τέλος, τόσο ο κ. Τσαπάκος όσο και ο κ. Σαρρής εξέφρασαν την υποστήριξη και την ικανοποίηση τους για το σημαντικό αυτό έργο. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νέο ΧΥΤΥ.

Ανακοίνωση σχετικά με τον νέο ΧΥΤΥ, εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης "Δήμος Ενεργών Πολιτών" και πρώην δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων: "Μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες μου μόλις αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου το 2014, ήταν να καταφέρουμε ναξεπαγώσουμε έγκαιρα τις διαδικασίες, για την δημιουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής στην Κορακιά Ακρωτηρίου.Αυτός ήταν μεταξύ άλλων ένας από τους λόγους που με οδήγησαν να αναλάβω την προεδρία της ΔΕΔΙΣΑ, διότι αν δεν λυνόταν το πρόβλημα, στα Χανιά θα ζούσαμε ένα νέο εφιάλτη όμοιο του Κουρουπητού. 

Καταφέραμε να τρέξουμε τις διαδικασίες, να εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με 9,5 εκ. ευρώ και να το παραδώσουμε έτοιμο προς δημοπράτηση.  Τώρα αυτή την αγωνία διαδέχτηκε η ικανοποίηση, γιατί οι μεγάλες προσπάθειές μας οδήγησαν στην εκκίνηση της λειτουργίας του νέου χώρου απόρριψης, που ολοκληρώθηκε από την νέα διοίκηση της επιχείρησης. Επί πλέον, ως διοίκηση καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ανεξάρτητη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο."

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.973.054,62 ευρώ με ΦΠΑ ενώ οι εργασίες προβλέπεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση και λειτουργία νέου χώρου βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων.