Συνεχίζονται οι στερεωτικές εργασίες στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου.

Ένα έργο σημαντικό για την περιοχή του Δήμου Σφακίων αλλά και ευρύτερα για τα Χανιά, βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρυσι.

Το εμβληματικό κάστρο του 14ου αιώνα στο Φραγκοκάστελλο έχρηζε αναστήλωσης, αφού το πέρασμα των χρόνων άφησε έντονα σημάδια “κάμψης” πάνω του. Ένα μνημείο που αποτέλεσε και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό καθώς το συγκεκριμένο φρούριο πέραν της ιστορικότητάς του, δικαρίνεται και για την ομορφιά του.

Από πέρυσι λοιπόν εκτελούνται στερεωτικές εργασίες και εργασίες αποκατάστασης του νότιου στρατώνα στο φρούριο του Φραγκοκάστελλου. Πέραν των άλλων αφορούν στερεωτικές εργασίες στις πολεμίστρες και σε άλλα σημεία του κάστρου, ενώ εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης και στον αύλειο χώρο. Οι εργασίες πραγματοποιούντα σε όλη την περίμετρο αλλά και σε όλο το ύψος του ιστορικού φρουρίου. 

Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και φορέας υλοποίησής του είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ενώ είναι προϋπολογισμού 980 χιλιάδων ευρώ.

“Η συνταξη της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Πρόκειται για ένα έργο που ωρίμανσε από την Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια το εντάξαμε και το υποβαλαμε, με την εποπτεία Υπουργειου Πολιτισμού και του ΚΑΣ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020”, σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου

Επικεφαλής της σύνταξης της μελέτης ήταν ο καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος, το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού (προς φθινόπωρο δηλαδή) του 2021.

Άσχημη είναι η εικόνα πάντως με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πολύ κοντά στο κάστρο γεγονός που χαλάει την αισθητική σε ένα τόσο όμορφο και ιστορικό μνημείο.

“Σε επικοινωνία που είχαμε με την προηγούμενη και τη νυν δημοτική αρχή Σφακίων έχουμε τονίσει ότι πρέπει να οριστεί μια περίμετρος στάθμευσης πάνω από τον δρομο ώστε να μην πλησιαζουν τα αυτοκίνητα τόσο κοντα. Είναι κάτι που θεωρώ ότι θα γίνει, παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου” επισημαίνει η κ. Ελένη Παπαδοπούλου..

Τέλος, επειδή απαιτούνται εργασίες και σε σημεία στον βόρειο στρατώνα του φρουρίου αυτά αναμένεται και δύνανται να ενταχούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook