Στην πλατεία του χωριού με θέα στο σπίτι του Νίκου Ξυλούρη

Στο ορεινό τμήμα του Ρεθύμνου και σε απόσταση 55 χλμ. περίπου από το κέντρο της πρωτεύουσάς του, συναντάται ένα από τα πιο γνωστά χωριά του νομού, αλλά και της Κρήτης.

Ο λόγος για τα Ανώγεια, στην κεντρική πλατεία των οποίων, απέναντι ακριβώς από το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, βρίσκεται το παραδοσιακό Καφενείο Μίχαλος Σκουλάς –στην ταμπέλα του αναγράφει «Η Πλατεία του Συντάγματος». Ίσως το παλαιότερο του χωριού, με ψάθινες καρέκλες και ρετρό αισθητική που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Στην πλατεία του χωριού περιποιημένα τραπεζοκαθίσματα παραδοσιακής αισθητικής κάτω από την δροσιστική σκιά των μουριών γεμίζουν με τους επισκέπτες που καταφτάνουν εδώ για να απολαύσουν τον ελληνικό καφέ τους στο παραδοσιακό φλιτζανάκι συνοδεία πάντα ενός λαχταριστού σπιτικού κομματιού πορτοκαλόπιτα, γαλακτομπούρεκο ή κιουνεφέ από φρέσκο πρόβειο γάλα.

Στους τοίχους της εσωτερικής σάλας φωτογραφίες του ιδιοκτήτη και της οικογένειας Σκουλά, καθώς και αποσπάσματα εφημερίδων κερδίζουν τις εντυπώσεις. Παραδοσιακός καφές, κρητική τσικουδιά και μεζεδάκια –από ντάκο με ελιές και ντομάτα, μέχρι τηγανητό λουκάνικο και απάκι–, συνοδεία πάντα παραδοσιακών, κρητικών μαντινάδων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook