Μήνυμα και από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Oruc Reis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα πως η Τουρκίαre δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εγκλωβίσει στις ακτές της.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως παράνομη, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για άλλα εδάφη.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως: «Στη Μεσόγειο όλες οι χώρες θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατέψει τα δικαιώματα όλων. Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Τουρκία έχει όλες τις δυνάμεις για να καταστρέψει κάθε «συμμαχία του κακού» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν και ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν αποσκοπεί στην κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά έχει μόνο «αμυντικούς σκοπούς» εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».

«Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα»

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση: «Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική  τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία)  από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.

Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.

Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.

Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη “Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης” της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά

Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook