Αλλά και απολογισμός θητείας, μέχρι στιγμής.

Στο μήνυμά του ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρει:

Αγαπητέ φίλε και συμπολίτη Αποκορωνιώτη,

Με αφορμή τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, στέκομαι με ευλάβεια απέναντί σου, αισθανόμενος την ανάγκη να εξομολογηθώ και να κάνω έναν απολογισμό για όσα έγιναν και δεν έγιναν κατά τον χρόνο που πέρασε. Έναν χρόνο γεμάτο δυσκολίες λόγω της εφαρμογής του «Κλεισθένη», του νέου εκλογικού νόμου που έχει περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες της δημοτικής αρχής, αλλά και της πανδημίας του κορονοϊού, που έπληξε και συνεχίζει να δοκιμάζει σκληρά την κοινωνία και την οικονομία.

Κατά τον χρόνο αυτόν που πέρασε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αιρετοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε καθημερινά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν ή προκύπτουν και να δώσουμε άμεσα ουσιαστικές λύσεις. Μέσα από την αμφίδρομη σχέση που έχουμε αναπτύξει εδώ και χρόνια και την επικοινωνία που έχουμε είτε διά ζώσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενημερώνουμε και ενημερωνόμαστε άμεσα για τα θέματα και προβλήματα του δημότη, αντιδρώντας όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα και οργανωμένα, ώστε τα προβλήματα να λύνονται και οι παθογένειες να μη χρονίζουν. Για τον σκοπό αυτό οι συνεργάτες μου και εγώ συχνά υπερβάλλουμε εαυτόν, ενώ παράλληλα ανάλωσα και αναλώνω όσες δυνάμεις διαθέτω για να εξασφαλίσω σε κάθε βήμα και έργο μας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Παρότι η αντίληψη αυτή δε διαπνέει όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, από την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία μας έως σήμερα καταφέραμε να σχεδιάσουμε, εντάξουμε, χρηματοδοτήσουμε και υλοποιήσουμε πολλά έργα που αναδεικνύουν τον Αποκόρωνα και απογειώνουν την αναπτυξιακή προοπτική του. Τα έργα μιλάνε από μόνα τους. Κάποια από αυτά είναι το ΙΕΚ Αποκορώνου στον Καβρό, το ΕΚΑΒ Αποκορώνου-Σφακίων, το Κέντρο Κοινότητας στις Βρύσες, ο βρεφικός σταθμός Καλυβών, η μονάδα βιολογικού καθαρισμού που λειτουργεί στις Καλύβες, αυτή που ολοκληρώνεται στη Γεωργιούπολη και αυτή της Αλμυρίδας που ωριμάζει μελετητικά, αναπλάσεις, αθλητικό κέντρο με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ στη Γεωργιούπολη που εγκρίθηκε και εκκρεμεί η δημοπράτησή του, και το Καταδυτικό Πάρκο στον Ομπρόσγιαλο, το οποίο έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους (ΦΕΚ Δ429) και θα λειτουργήσει το 2022.

Ταυτόχρονα, προχωράμε στην αναβάθμιση, επέκταση και συντήρηση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Υποδομών έχουμε δρομολογήσει έργα αξίας 2,3 εκατ. ευρώ για την παλαιά εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, 30 εκατ. ευρώ για τη νέα εθνική οδό και 3,5 εκατ. ευρώ για το επαρχιακό δίκτυο. Παράλληλα, προχωρούμε στην αντικατάσταση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, έχοντας προϋπολογισμό 6.252.000 ευρώ για τα έργα αυτά, που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Πέρα από αυτά τα υψίστης σημασίας έργα υποδομής, επενδύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας δείχνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και την κατασκευή νέων, όπως στον Βάμο, ενώ δημιουργούμε νέες οικονομικές προοπτικές σχεδιάζοντας και δημοπρατώντας δέκα φυσιολατρικές διαδρομές που θα αναδείξουν τον Αποκόρωνα ως σημαντικό πεζοπορικό και ορειβατικό προορισμό. Παράλληλα, είμαστε στο στάδιο σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης για την δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής που θα αναδεικνύει τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου μας, ενισχύοντας την επισκεψιμότητά τους και εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους για τη συντήρησή τους. Όλα αυτά προχωράνε ενώ καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μέσα από κοινωνικές δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Τράπεζα Αίματος Δήμου Αποκορώνου και το πρόγραμμα «κατ’ οίκον βοήθεια», με την πολύτιμη συνδρομή και συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία».

Τα έργα αυτά και άλλα πολλά που σχεδιάζουμε και προωθούμε είναι σημαντικά για τον Αποκόρωνα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για να λυθούν χρόνια προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας και ως προς αυτό έχουμε αυξημένη ευθύνη όλοι, στο να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Έχοντας τη συνείδησή μου καθαρή και κοιτάζοντάς σας στα μάτια, ζητώ τη στήριξη και κατανόησή σας ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και δεσμεύομαι ότι οι συνεργάτες μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα, για έναν Αποκόρωνα όπως όλοι τον ονειρευόμαστε. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει. Γι’ αυτό σας καλώ όλους και όλες, από όποια θέση βρίσκεται ο καθένας και με όποιο τρόπο μπορεί, να στηρίξει τις προσπάθειές μας και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού του τόπου, για το καλό όλων μας αλλά και των παιδιών μας.

Κλείνοντας το μήνυμα αυτό, θα ήθελα να στείλω τις θερμές ευχές μου σε όλους για τη γιορτή της Παναγίας! Εύχομαι ο φετινός Δεκαπενταύγουστος να είναι μια ευκαιρία ουσιαστικής λατρείας, παράκλησης και μεσιτείας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, και να φέρει υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και επιτυχίες σε όλους τους Αποκορωνιώτες και τις Αποκορωνιώτισσες!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook