Δεκάδες τα κρούσματα.

Εστία κορωνοϊού φαίνεται ότι αποτέλεσε συναυλία που διοργανώθηκε σε beach bar της Χαλκιδική, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού.

Οπως αναφέρει το Thestival, στο πάρτι στη Χαλκιδική έδωσαν το «παρών» 2.000 άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, με πολλούς εξ αυτών να καταγράφονται ως κρούσματα κορωνοϊού. Οι πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας αναφέρουν ότι τρεις μπάρμεν, που ετοίμαζαν ποτά, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όπως και ένας αθλητής επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Κορωνοϊός: Από νεαρό που πήγε σε συναυλία, τα 36 κρούσματα στον οίκο ευγηρίας
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς 36 κρούσματα κορωνοϊού έχουν διαγνωστεί σε οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης. Εκεί, μετέβη εκτάκτως το απόγευμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι από τα συνολικά κρούσματα τα 33 αφορούν ενοίκους του γηροκομείου και τρία σε προσωπικό. Οπως γνωστοποίησε, η διασπορά έγινε από εργαζόμενο της μονάδας, ο οποίος ήρθε σε επαφή με άτομο του περιβάλλοντός του που είχε πάει σε συναυλία.

«Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα- δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος είδε και χαιρέτισε όλους τους ενοίκους, οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση υγείας. «Χάρηκαν, με ευχαρίστησαν που ήρθα και κάνουν υπομονή και θα το περάσουν κι αυτό», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τσιόδρας: Κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν επαφή με ταξιδιώτες από τη Χαλκιδική
Ανέφερε ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό των περιστατικών στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε έχουν επιστρέψει από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική. «Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook