Πολλά τα μέτωπα – Γιατί η φωτιά κινείται απρόβλεπτα

Τελευταία ενημέρωση 21.44

Ανεξέλεγκτα εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στον δήμο Καντάνου – Σελίνου στην περιοχή Σκλαβοπούλας και του Μουστάκου, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωση της Σκλαβοπούλας, στην οποία παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Με τη δύση του ηλίου και το πρώτο σκοτάδι τα 4 εναέρια μέσα, δυο καναντέρ και δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα που πραγματοποιούσαν ρίψεις από αέρος, αποσύρθηκαν, ενώ το σύνολο των ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων παραμένουν στην περιοχή του Σελίνου σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τη φωτιά, σε μια όπως προβλέπεται ολονύχτια μάχη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου Σελίνου, Αντώνη Περάκη που βρίσκεται στην περιοχή, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι αρκετά και διάσπαρτα και μαίνονται και ανατολικά και δυτικά και πάνω από τη Σκλαβοπούλα. Η εξέλιξη της πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και αυτό γιατί οι άνεμοι πνέουν με συνεχή αλλαγή κατευθύνσεων. Η έντασή τους επίσης, δεν είναι συνεχώς ισχυρή αλλά οι ριπές ανέμου που εκδηλώνονται είναι συχνές και πολύ δυνατές και φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ!

Νωρίτερα, είχε ληφθεί πολύ σωστά η απόφαση να εκκενωθεί το Κεδρόδασος από τους παραθεριστές και τους λουόμενους ώστε να μην κινδυνεύσουν σε περίπτωση που η φωτιά κινείτο προς την περιοχή εκείνη.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν πυροσβέστες από πυροσβεστικούς σταθμούς των Χανίων, Καντάνου, Κισάμου αλλά και από το υπόλοιπο νησί καθώς και το πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου. Συνολικά ενεργούν 117 πυροσβέστες με 54 οχήματα, δύο Ε/Π και δύο Α/Φ. Στο έργο συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Επιπλέον, πραγματοποίησαν ρίψεις νερού καθόλη τη διαρκεια της ημέρας και μέχρι τη δύση του ηλίου, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα καθώς και 2 καναντέρ.

Δείτε τα βίντεο του Βαγγέλη Δεσποτάκη

Δείτε τις φωτογραφίες του πυροσβέστη Γιώργου Σημαντηράκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook