Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, το μιλφέιγ, σε μία εναλλακτική εκδοχή του με αχλάδια και αμύγδαλα, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας.

Υλικά
8 φύλλα κρούστα για γλυκά
αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα (με τη φλούδα τους), κοπανισμένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
8 αχλάδια μεγαλούτσικα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση
2½ φλιτζάνια σαμιώτικο κρασί γλυκό
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
4-5 κομμάτια καρδάμωμο (κακουλέ), σπασμένο
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Για τη σάλτσα σοκολάτας
125γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
125γρ. φυτική κρέμα γάλακτος
λίγο καρδάμωμο σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
λίγη ζάχαρη άχνη
παγωτό βανίλια (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και ετοιμάζετε τα αχλάδια: τα τοποθετείτε μπρούμυτα σε ένα ταψί, τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη, τα περιχύνετε με το κρασί και ρίχνετε ανάμεσα το γλυκάνισο και το καρδάμωμο. Τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας πάνω σε ένα επίπεδο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με πινέλο το λαδώνετε και το πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο και καστανή ζάχαρη. Σκεπάζετε με δεύτερο φύλλο κρούστας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ώστε να τελειώσετε με τέσσερα φύλλα συνολικά. Με ένα ψαλίδι κάνετε δύο παράλληλα κοψίματα κατά μήκος των φύλλων και τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Με τρία επίσης παράλληλα κοψίματα κατά πλάτος των φύλλων, τα χωρίζετε σε δώδεκα τετράγωνα κομμάτια. Σκεπάζετε με ένα ακόμη κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Στραγγίζετε τα αχλάδια και μεταφέρετε το ζουμί τους σε κατσαρολάκι (αν δεν είναι 2 φλιτζάνια προσθέτετε λίγο κρασί ακόμα) και, αφού ανακατέψετε μέσα το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό, του δίνετε μια βράση και το πήζετε. Προσθέτετε ό,τι τριμμένο αμύγδαλο σάς έχει περισσέψει από τα φύλλα.

Τοποθετείτε το ταψί με τα φύλλα στην κάτω σχάρα του φούρνου και τα ψήνετε σκεπασμένα με ένα δεύτερο ταψί για βάρος (το οποίο τοποθετείτε στην παραπάνω σχάρα του φούρνου) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλη μια φορά με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας και τα υλικά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα της σοκολάτας: ρίχνετε σε μπολ τα κομματάκια της κουβερτούρας και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι τη φυτική κρέμα μέχρι να πάρει βράση. Τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα, προσθέτετε το τριμμένο κάρδαμωμο και ανακατεύετε.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, τοποθετείτε ένα τετράγωνο κομμάτι ψημένου φύλλου σε πιάτο σερβιρίσματος. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες ένα ημισφαίριο ψημένου αχλαδιού. Απλώνετε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στο φύλλο και πάνω του απλώνετε τις φέτες του αχλαδιού και μία κουταλιά σάλτσα σοκολάτας. Σκεπάζετε με δεύτερο κομμάτι φύλλου, κρέμα κρασιού, αχλάδι και σάλτσα σοκολάτας. Τελειώνετε με ένα τελευταίο φύλλο το οποίο πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε το γλυκό αμέσως. Έξτρα μπόνους στο πιάτο μια μπάλα παγωτό βανίλια!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook