“Τα Χανιά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, επομένως ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια”.

Οριστική μορφή έχουν λάβει πλέον οι αναπροσαρμογές στο επενδυτικό πλάνο της Prodea Investments για την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, επενδύοντας ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και στο λιανεμπόριο ώθησε τη διοίκηση της εισηγμένης σε αλλαγές του αρχικού σχεδιασμού της, υιοθετώντας μια στάση με σαφώς μικρότερο ρίσκο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ακίνητο των 5.300 τ.μ. που είχε αποκτήσει η Prodea στην αρχή της Λ. Συγγρού, αρκετά κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, θα ανακατασκευαστεί εξ ολοκλήρου, με στόχο όμως να λειτουργήσει ως κτίριο γραφείων (θα έχει μάλιστα και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά) και όχι ως ξενοδοχείο που ήταν η αρχική επιδίωξη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Prodea, Αρι Καρυτινό, η επένδυση για την ανακατασκευή του ακινήτου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ της εταιρείας στα Χανιά (πλησίον της Παλιάς Πόλης) και συγκεκριμένα στην Νέα Χώρα. Πρόκειται για έργο που προωθείται σε συνεργασία, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος, με την Dimand Real Estate και την EBRD. Αρχικός στόχος ήταν η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων, ενώ υπό διερεύνηση ήταν και το ενδεχόμενο να προστεθούν μερικές εμπορικές χρήσεις.

Σήμερα εγκαταλείπεται το σχέδιο για τη δημιουργία ξενοδοχείων και προκρίνεται μια μεικτή χρήση αποτελούμενη από εμπορικά καταστήματα και κατοικίες. Μάλιστα, όπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Καρυτινός, «κατά πάσα πιθανότητα θα απευθυνθούμε στην τοπική αγορά, κυρίως για την εκμίσθωση των ακινήτων, ενώ ενδεχομένως να πουλήσουμε και κάποια από τα διαμερίσματα. Αλλωστε τα Χανιά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, επομένως ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Οσον αφορά την επένδυση για την κατασκευή κτιρίων γραφείων σε έκταση της εταιρείας στη Λ. Συγγρού, δίπλα στο Intercontinental, ο σχεδιασμός προχωρεί κανονικά και με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα το έργο θα παραδοθεί εντός περιόδου δύο ετών. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη συγκροτήματος σύγχρονων χώρων γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.000 τ.μ., σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Τα νέα γραφεία θα κατασκευαστούν σε δύο υφιστάμενα οικόπεδα στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή και των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με το κόστος αγοράς των οικοπέδων, το οποίο υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ. Ηδη οι επενδυτές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για ενοικιάσεις μέρους των γραφείων ή και πώληση τμήματος. Ως εκ τούτου, εξετάζεται τόσο η πώληση όσο και η ενοικίαση τμημάτων τού προς ανάπτυξη συγκροτήματος.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου από την Prodea. Πρόκειται για κτίριο με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς του οικοπέδου. Ηδη η Prodea συζητάει με ενδιαφερόμενους μισθωτές. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook