Και τώρα τι θα γίνει με την ατμομηχανή της οικονομίας, την κτηματαγορά; Εχει πιάσει πάτο ή το haircut στα ελληνικά ομόλογα θα τη βουλιάξει ακόμη περισσότερο;

Κρίσιμα ερωτήματα απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τους ειδικούς της κτηματαγοράς αλλά και εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι φοβούνται ότι η περιουσία τους θα κουρευτεί με την ψιλή.

Οι Ελληνες πάντοτε είχαν το ακίνητο ως το ασφαλέστερο καταφύγιο των αποταμιεύσεών τους, γι\’ αυτό και η ιδιοκατοίκηση έφτασε το 85%.

Ομως, η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει τα πάντα, ενώ το «κούρεμα» δημιουργεί νέα δεδομένα, για τους περισσότερους γνώστες της αγοράς, εξαιρετικά δυσμενή.

Όπως σημειώνει το «Έθνος της Κυριακής», δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το 2012 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κτηματαγοράς κι ότι έρχεται μεγάλο «τσουνάμι» στο ελληνικό real estate. Τόσο στον τομέα της κατοικίας, αναμένεται νέα βουτιά των αγοραπωλησιών και των τιμών, όσο και στο επαγγελματικό ακίνητο εκτιμάται ότι χιλιάδες άδεια καταστήματα και γραφεία θα δημιουργήσουν νέα «νεκροταφεία» απαξιωμένων κτιρίων.

Ο μεγαλύτερος τρόμος, πάντως, είναι η έκρηξη των κατασχεμένων ακινήτων εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν, οι τράπεζες θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τους ιδιώτες για τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πάγωμα των πλειστηριασμών, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν τις περιουσίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook