Γώγος: Καλό είναι να μην πάμε πάνω από 300 – Από 1η Σεπτέμβρη θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα.

Μειωμένα σε σχέση με την Κυριακή 23 Αυγούστου, όπου σκαρφάλωσαν στα 284, ήταν χθες τα κρούσματα κορονοϊού, πέφτοντας στα 170.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας Χαράλαμπο Γώγο η πτώση δεν σημαίνει πολλά, καθώς ο στόχος είναι η σταθεροποίησή τους κάτω από το «ψυχολογικό» όριο και στη συνέχεια η μείωσή.

Ο κ. Γώγος μάλιστα εξήγησε τον λόγο που τα κρούσματα ήταν χθες μειωμένα σε αριθμό.

«Είναι αλήθεια ότι σήμερα είχαμε ένα θετικό δείγμα με τη μείωση των κρουσμάτων. Συμβαίνει βέβαια αυτό κάποιες Δευτέρες γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις. Παραμένει τριψήφιο του νούμερο, παραμένει σε ανησυχητικά πλαίσια. Ας κρατήσουμε το θετικό πως είναι κάτω από 200 και ας ελπίσουμε αυτό το νούμερο να κρατηθεί και τις προσεχείς ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο» τόνισε μιλώντας στον Alpha.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν είναι μια καθορισμένη έννοια. «Δεύτερο κύμα σημαίνει πως υπάρχει μια επιδημία που έχει ελεγχθεί, το κύμα υποχωρεί και εμφανίζεται μικρός αριθμός κρουσμάτων και στη συνέχεια επανεμφανίζεται. Αν δούμε την επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, στη μεγάλη εικόνα της δηλαδή, δεν εξαφανίστηκε ποτέ αλλά μεταφέρεται από τη μια χώρα στην άλλη, υποτροπιάζει και στη συνέχεια επανεμφανίζεται» είπε και πρόσθεσε:

«Θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «καλό είναι να μην πάμε ούτε πάνω από 300 κρούσματα γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500, επομένως πρέπει να περιοριστούν στο νούμερο που είναι τώρα και να αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω».

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία που θα έχει ο κορονοϊός στη χώρα μας και πόσο σημαντικό είναι να μην ξεπεράσει τα 300 κρούσματα. Από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook