Η επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εναντίον στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από στρατιωτική πηγή.

«Στόχος του εχθρού ήταν μια βάση των ειδικών δυνάμεων του στρατού, αλλά αφού δεν κατάφερε να την πλήξει, ο εχθρός πυροδότησε το όχημα σε κοντινή απόσταση επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στους αμάχους στη γύρω περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Χάνιφ Ρεζαγί.

«Πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Οι στρατιώτες βοήθησαν στην απομάκρυνση των τραυματιών», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς –δύο αμάχους και έναν στρατιωτικό—και 41 τραυματίες, εκ των οποίων οι 35 είναι άμαχοι.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε την επίθεση αυτή που σημειώθηκε στην επαρχία Μπαλκ, από την οποία καταστράφηκαν κτίρια και από τις δύο πλευρές του πέτρινου δρόμου, σύμφωνα με βίντεο του AFP. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους είχε στόχο μια βάση των ειδικών δυνάμεων του αφγανικού στρατού, που προετοίμαζε επίθεση εναντίον των ανταρτών.

61 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι συχνά υπερβάλλουν στον αριθμό των απωλειών που επιφέρουν στον αφγανικό στρατό.

Στόχος της επίθεσης ήταν «να εκδικηθούν για τη σκύλευση πτωμάτων Ταλιμπάν στις επαρχίες Μπαλκ και Ζάμπουλ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πακιστάν, καθώς το Ισλαμαμπάντ επιθυμεί να πιέσει τους αντάρτες να διαπραγματευθούν με τις αφγανικές αρχές.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν, που προβλέπονται στη συμφωνία που σύναψαν οι αντάρτες στα τέλη Φεβρουαρίου με τις ΗΠΑ, δεν προχωρούν καθώς υπάρχει διαφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Βάσει της συμφωνίας, την οποία δεν έχει επικυρώσει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν συμφώνησαν στην ανταλλαγή περίπου 5.000 ανταρτών και 1.000 μελών του αφγανικού στρατού.

Όμως 320 από τους πιο επικίνδυνους Ταλιμπάν δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με τη Γαλλία και την Αυστραλία να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση κάποιων εξ αυτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook