Μαίνονται οι αντιδράσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η κίνηση της Αθήνας «υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις» με την Αγκυρα. Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί σαν εργαλείο την ΕΕ εναντίον την Τουρκίας. 

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υποστήριξε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο έγινε σε μία περίοδο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αποτέλεσμα αυτή να υπονομευτεί. «Από εκείνο το σημείο τέθηκε σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης… Με τη στάση που τήρησε η Ελλάδα, μπήκαμε πλέον σε νέα περίοδο. Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για ΑΟΖ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί κάτι» σημείωσε.

Καλίν: Η Ελλάδα να μην εργαλοποιεί την ΕΕ

Ο Καλίν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία». Χαρακτήρισε, δε, μαξιμαλιστικά τα αιτήματα της Ελλάδας.

Αναφορικά με τα ζητήματα που εγείρει ως διαφορές η τουρκική πλευρά, ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορές τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο αλλά και «με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

Διαβάστε επίσης: Ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα στέλνει η αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ (pics – vid)

Μαξιμαλιστικά τα αιτήματα της Ελλάδας

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χαρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας» επισημαίνει.

Τέλος, ο κ. Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο και η Μεσόγειο να καταστούν «θάλασσες ειρήνης» και οι πηγές να είναι διαθέσιμες για όλους. «Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαίωματά μας και τα συμφέροντά μας. Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook