Τι δείχνουν στοιχεία ανάλυσης της επίκουρης καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δάφνης Μανουσάκη

Η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, προβλημάτισε αρκετούς πολίτες που θεώρησαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται επισήμως καθημερινά στα Χανιά, ναι μεν δεν είναι για εφησυχασμό, αλλά δε δικαιολογεί τη λήψη επιπλέον μέτρων τη στιγμή που σε άλλες περιφερειακές ενότητες ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται είναι μεγαλύτερος.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως φαίνονται.

Βάσει μαθηματικής ανάλυσης, τα Χανιά όχι μόνο είναι ο πιο επιβεβαρυμένος νομός σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις της Κρήτης, αλλά ο μέσος καθημερινός αριθμός κρουσμάτων τους, είναι συγκρίσιμος ακόμα και με αυτόν της Αττικής.

Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων που έκανε η κα Δάφνη Μανουσάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με επιστημονικό αντικείμενο τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά με Έμφαση στη Μοντελοποίηση Βιοσυστημάτων, προκύπτει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα Χανιά είναι μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό τους, τουλάχιστον βάσει των κρουσμάτων που δηλώνονται από τον ΕΟΔΥ.

Για να μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ περιοχών έγινε αναγωγή των αριθμών σε 100.000 πληθυσμό, με στόχο να δούμε τον μέσο αριθμό κρουσμάτων που θα είχαν κάθε μέρα τα Χανιά, οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης και η Αττική αν είχαν 100.000 πληθυσμό. Παράλληλα, δεν εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων της ημέρας, αλλά ένας μέσος όρος κρουσμάτων, ξεκινώντας από τρεις μέρες πριν έως τρεις ημέρες μετά. 

Βάσει λοιπόν των αναλύσεων αυτών, ο μέγιστος μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων των Χανίων, έφτασε στο 3,2 κρούσματα ανά 100.000 Τώρα έχει μειωθεί στα 2,25 κρούσματα ανά 100.000 αλλά και πάλι είναι σταθερά πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στους άλλους νομούς. 

Συγκριτικά με τους μέσους όρους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στην παρούσα ανάλυση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος φαίνεται ότι ο μέσος όρος των ημερησιών κρουσμάτων στα Χανιά, είναι συγκρίσιμος με αυτόν της Αττικής.

 Η κα Δάφνη Μανουσάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook